NH HOTELES

Nettowinst NH Hoteles stijgt met 3,5% in 1e drie kwartalen

PERSBERICHT

Nettowinst NH Hoteles stijgt met 3,5% in eerste drie kwartalen


- Omzet stijgt met 17,5 % naar 654 miljoen euro; nettowinst van 61 miljoen euro

11)- Netto-winst hotelactiviteiten neemt toe tot 56,82 miljoen euro

13)- Ebitda blijft stabiel

Madrid- 25 oktober 2002 -- De nettowinst van NH Hoteles is in de eerste negen maanden van het jaar met 3,5% gestegen tot 61,24 miljoen euro. Vorig jaar was de nettowinst 59,16 miljoen euro. Het ebitda-resultaat was met
153,8 miljoen euro, 7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst in alle hotels van de groep ( met uitzondering van de centrale diensten ) was stabiel op 167,2 miljoen euro.

De hotelactiviteiten zorgde voor de meeste groei in de omzet met een groei van 20,9% naar 630,15 miljoen euro. De nettowinst uit de hotelactiviteiten groeide in de eerste negen maanden met 6,4 % naar 56,8 miljoen euro.

De effecten van de sterke internationalisering van de onderneming worden steeds duidelijker. In de eerste negen maanden werd 53% van de omzet buiten Spanje gerealiseerd. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 46%.

De hotels in Spanje en Portugal hebben het ondanks een wat mindere economische situatie goed gedaan met een stijging van de verkopen met 3,2% naar 269 miljoen euro. Dit was deels te danken aan de toetreding van nieuwe hotels. De hotels in de rest van Europa laten meer gemiddelde resultaten zien, met lichte dalingen in Nederland, Zwitserland en Duitsland. In Latijns-Amerika was sprake van een grote daling als gevolg van de situatie in Argentinië en slechtere wisselkoersen.

De incorporatie van Krystal en Astron Hotels, die niet opgenomen waren in cijfers over de eerste zes respectievelijk negen maanden van 2001 laten een operationeel resultaat zien van 16,6 miljoen euro.

Vermeldenswaard is dat de kosten in de eerste negen maanden ( in een vergelijkbaar aantal hotels ) slechts met 1,2% zijn gestegen. Indien de kosten van centrale diensten buiten beschouwing worden gelaten, hebben de hotels een kostenbeheersing van 1% gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De reductie van kosten met 31% in Latijns-Amerika is eveneens vermeldenswaard.

De bijdrage van Sotogrande aan de nettowinst van de groep in de eerste drie kwartalen was 7,2% lager als gevolg van lagere verkoopresultaten. Daar tegenover staat dat het bedrag aan afgesloten maar nog niet geboekte verkopen toegenomen is van 52,9 op 30 september 2001 naar 63,5 miljoen euro nu. De groep is de laatste twee jaar diverse nieuwe ontwikkelingen gestart die grote investeringen in de infrastructuur met zich mee brachten.

In de laatste paar maanden heeft de onderneming La Reserva op de markt gebracht. Een nieuw complex dat bouwgrond, golfbanen en appartementen omvat. Hier worden goede verkopen verwacht. Om die reden verwacht Sotogrande, waarin NH Hoteles een belang heeft van 94% een aanzienlijke verbetering in de laatste maanden van het jaar.

NH Hoteles
De NH Hoteles Groep (www.nh-hoteles.com) is, sinds de fusie met Krasnapolsky in juli 2000, de acquisitie van de Mexicaanse keten Krystal en de recente acquisitie van het Duitse Astron, de derde keten van zakenhotels in Europa. NH heeft 240 hotels en 34.483 kamers in 17 landen in Europa, Latijns Amerika en Afrika. De recente aankoop van Astron, Duitslands derde keten van stadshotels, versterkt de positie van NH in Europa. De Groep heeft 37 nieuwe hotelprojecten in ontwikkeling, met ruim 6700 kamers. NH Hoteles staat bekend om zijn service en hotelfaciliteiten, de aandacht voor decor en comfort en biedt zijn gasten de nieuwste technologie voor communicatie en vrije tijd. Tevens beschikken de hotels over uitstekende restaurants. De bekende chefkok van El Bulli, Ferran Adria en NH zijn een samenwerkingsverband aangegaan om het nieuwe 'Nhube'-concept te introduceren, waarbij restaurantfaciliteiten en ontspanning gecombineerd worden in een comfortabele verblijfsruimte. De NH Groep is genoteerd aan de beurs van Madrid (onderdeel van de IBEX 35) en de Amsterdam Euronext.

/ / /

Noot voor de redactie,