Vlaamse overheid

Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft vandaag het antwoord van Fabricom ontvangen op haar voorstel om het Brugse Lappersfortbos tegen een realistische prijs aan te kopen.

Vorige week was Fabricom bereid om te onderhandelen over de verkoop van het Lappersfortbos.
Op de eerste onderhandelingen tussen minister Vera Dua en gedelegeerd bestuurder van Fabricom, Philippe Casier, op woensdag 16 oktober 2002, deed de minister een realistisch bod op het bos.

In haar antwoord op dat bod laat Fabricom vandaag schriftelijk weten dat ze:

1) het grootste deel van het Lappersfortbos niet langer wenst te verkopen, maar het integendeel wil ontwikkelen als industriegebied

2) enkel bereid is de verkoop te overwegen van het moerasgedeelte, momenteel ingekleurd als KMO-zone
3) bereid is te onderzoeken of het deel dat momenteel is ingekleurd als parkzone open te stellen voor het publiek mits het wordt onderhouden door de overheid!

Minister Vera Dua herhaalt dat een aankoop door het Vlaamse Gewest enkel overwogen wordt wanneer het het volledige Lappersfortbos betreft. Het Vlaams regeerakkoord heeft de uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen tot één van haar prioriteiten gesteld. De bescherming van de bestaande bossen is een eerste vereiste om dit op het terrein te kunnen realiseren. Vermits een vrijwillige verkoop van dit ecologisch waardevol bos blijkbaar onmogelijk is, zal de minister aan haar collega bevoegd voor Ruimtelijke Ordening vragen de mogelijkheid te onderzoeken om over te gaan tot het opmaken van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) waardoor het Lappersfortbos een groene bestemming kan krijgen. Tegelijkertijd herhaalt ze haar oproep aan de stad Brugge om te kiezen voor de snelste en makkelijkste oplossing voor de redding van het Lappersfortbos: een herziening van het BPA.

Minister Vera Dua betreurt dat de stad Brugge noch de milieugroep Fabricom enige bereidheid vertonen om dit potentieel zeer waardevolle stadsbos te beschermen en ter beschikking te stellen van de Brugse bevolking.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---