Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Vaticaan stemt niet in met aanpak seksueel misbruik VS

Het Vaticaan verwerpt het actieplan van de Amerikaanse bisschoppen tegen seksueel misbruik door priesters. De bisschoppen moeten met nieuwe voorstellen komen. De afwijzing van Rome betekent een flinke tegenslag. Het 'zero-tolerancebeleid' dat in juni werd ingevoerd, stelde dat iedere priester die één keer wordt betrapt op seksueel misbruik, meteen uit zijn functie wordt ontheven. De Amerikaanse voorstellen zijn volgens het Vaticaan echter in strijd met het kerkrecht.

De bisschoppen besloten in juni in Dallas tot dit `zero-tolerancebeleid': bestraffing na de eerste overtreding. De Amerikaanse bisschoppen verzochten het Vaticaan om 'recognitio' te verlenen. 'Recognitio' was vereist omdat het beleid van de Amerikaanse bisschoppen om aanpassing van het kerkelijk recht vraagt. Aanpassing van het kerkelijk recht kan alleen met de goedkeuring van het Vaticaan.

In de Vaticaanse verklaring staat dat sommige van de voorstellen strijdig zijn met het kerkrecht. Er wordt niet gezegd welke onderdelen dit precies betreft. Het Vaticaan schrijft verder dat de door de Amerikaanse bisschoppen voorgestelde richtlijnen verwarrend, vaag en onduidelijk zijn en kerkrechtelijk gezien voor meerdere uitleg vatbaar.

Het Vaticaan wil een gemengde commissie die bestaat uit vier bisschoppen uit de VS en vier vertegenwoordigers van het Vaticaan om het actieplan nogmaals te bekijken. De formele erkenning van de Amerikaanse regels zal tot die tijd onthouden worden.

"De Amerikaanse bisschoppen zijn dankbaar voor het voorstel van het Vaticaan", aldus bisschop Gregroy in een antwoord op de brief van Kardinaal Battista Re. "Zij accepteren het aanbod voor het vormen van een gemengde commissie met vreugde".

De Amerikaanse bisschoppen besloten tot hun maatregelen onder sterke druk vanuit maatschappij en politiek om harde regels op te stellen tegen misbruik door geestelijken. De afgelopen jaren waren enkele honderden Amerikaanse priesters betrokken geraakt bij schandalen. Dat kostte de kerk tientallen miljoenen dollars aan schadevergoedingen en schikkingen.

---


---

Laatst gewijzigd: 25-10-2002