Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

VN-onderzoek wijst uit

Geen massaal seksueel misbruik in vluchtelingkampen

Onderzoek van de Verenigde Naties heeft uitgewezen dat er geen massaal seksueel misbruik van kinderen in vluchtelingenkampen in West-Afrika voorkomt. Vluchtelingenorganisatie Unhcr en de Britse organisatie Save the Children beschuldigden internationale hulpverleners en militairen van de VN-vredesmacht in de regio van seksueel kindermisbruik.

In Liberia, Sierra Leone en Guinee zouden de hulpverleners en de vredessoldaten op grote schaal hun posities misbruiken door kinderen in ruil voor seks voedselrantsoenen of medicijnen te geven. De interne controledienst van de Verenigde Naties, de OIOS, heeft de beschuldigingen onderzocht. In een 37-pagina's tellend rapport beschrijft OIOS geen aanwijzingen te hebben gevonden van grootschalig misbruik. De OIOS onderzocht zeventig beschuldigingen van ongeveer veertig in West-Afrika aanwezige hulpinstanties. Slechts in enkele gevallen bleek de beschuldiging gegrond. In geen van de gevallen waren echter VN-medewerkers betrokken.

De VN dringen niettemin aan op preventieve maatregelen om te voorkomen dat vluchtelingen het slachtoffer worden van misbruik. Het rapport geeft namelijk wel aan dat de omstandigheden in de kampen vluchtelingen kwetsbaar maken voor seksueel misbruik.
* Klik hier om het OIOS-rapport (Pdf-bestand) te downloaden
---


---

Laatst gewijzigd: 25-10-2002