Gemeente Almelo

Verrassende uitkomsten Almelose Jeugdmonitor

Tijdens een bijeenkomst in het stadhuis, aanstaande vrijdag 25 oktober om 11.00 uur, presenteert wethouder Kuik-Verweg van Sociale Zaken, Onderwijs, Welzijn en Integratiebeleid het rapport van de Almelose Jeugdmonitor 2002. Zij biedt het rapport tevens aan aan verschillende plaatselijke en regionale instellingen die zich met jeugd bezig houden. Want ook deze instellingen kunnen de soms verrassende resultaten van dit onderzoek gebruiken bij de opzet en uitvoering van hun jeugdbeleid.

De Almelose Jeugdmonitor 2002 is het resultaat van ruim 2300 interviews met jongeren in de leeftijd van 8 t/m 23 jaar en bijna 1900 interviews met ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar. Deze (ouders van) kinderen en jongeren hebben vragen beantwoord over onderwerpen als leefstijl, school, vrije tijd, gezondheid, voorzieningen in de stad, veiligheid en criminaliteit. De uitkomsten van het onderzoek vormen de basis voor het toekomstige jeugdbeleid van de gemeente Almelo.

Het onderzoek geeft een beeld van wat er leeft onder kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld of ze het leuk op school vinden, waar ze elkaar ontmoeten, of ze zich veilig voelen, of ze genoeg hebben aan hun zakgeld en wat ze van sporten vinden. Een in het oog springende uitkomst van het onderzoek is bijvoorbeeld dat ook kinderen en jongeren al schulden hebben. Maar ook dat Almelo niet voor alle jongeren de stad is waar ze willen blijven wonen! Ook de redenen waarom ze weg willen, vindt u in het rapport van de Almelose Jeugdmonitor 2002.