---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Oefening

Luchtverdedigingsoefening "Bold Lizard" afgelopen

25-10-2002

In de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant is vandaag (25 oktober) de luchtverdedigingsoefening "Bold Lizard" geëindigd. De organisatie van de oefening, die begon op 14 oktober, lag in handen van de 25 Afdeling Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht. Ongeveer 400 militairen van alle (pantser)
luchtdoelartilleriebatterijen namen aan de oefening deel.

Doel van de oefening "Bold Lizard" was het gezamenlijk beoefenen van luchtverdedigingsopdrachten, ter beveiliging van eenheden en objecten of gebieden, en het daarbij horende proces van besluitvorming en bevelvoering. Daarnaast had de oefening tot doel het gevoel van eenwording te versterken. Dit met het oog op de toekomstige samenvoeging van luchtverdedigingseenheden en de voorgenomen verhuizing naar De Peel. De oefening kan worden gezien als een testcase, zowel op het gebied van luchtverdedigingstechniek en
-taktiek als op het gebied van samenwerking.
Bij "Bold Lizard" werd een zogenoemde "Peace Enforcing" opdracht, één van de taken van de Koninklijke Landmacht, uitgevoerd. Eenheden van ondermeer de Genie, Verbindingsdienst, Militaire Inlichtingen Dienst, Artillerie, Koninklijke Marechaussee en Koninklijke Luchtmacht werkten met elkaar samen. (Foto: Peter Wiezoreck)

Foto: Oefening