---

Ministerie van Defensie



---

Medalparade (CAVDKM)

Militairen ontvangen herinneringsmedaille Enduring Freedom

25-10-2002

De Commandant der Zeemacht in Nederland, vice-admiraal J. van der Aa, heeft vandaag (25 oktober) op de marinehaven in Den Helder herinneringsmedailles uitgereikt aan militairen die een bijdrage hebben geleverd aan de internationale strijd tegen het terrorisme in het kader van de operatie Enduring Freedom.

In aanwezigheid van ongeveer 500 genodigden werd rond het middaguur aan ongeveer 300 militairen de medaille uitgereikt. Het ging om militairen die werkzaam zijn (geweest) op Hr.Ms. Van Amstel en Hr.Ms. Philips van Almonde, liaisonofficieren en tolken van de Koninklijke Landmacht, alsmede de mariniers die deel uitmaakten van de zogenoemde "boarding-teams".

Vice-admiraal Van der Aa gaf in zijn toespraak aan dat voor de gedecoreerden het verhaal feitelijk begon bij de gebeurtenissen van 11 september 2001. "Die dag is ons duidelijk geworden dat waarden en normen zoals vrijheid en verdraagzaamheid, die zo kenmerkend zijn voor de westerse samenleving worden bedreigd.
Sinds 11 september is 2001 is de gehele wereld duidelijk geworden dat er machten zijn die deze vrijheid en verdraagzaamheid betwisten en haar zelfs bestrijden. Sinds dat moment hebben velen zich voortdurend bezig gehouden met de vraag hoe we ons tegen deze dreiging moeten verdedigen." En voorts "Vandaag staat de deelname van deze beide eenheden en de liaison officieren in Bahrein en aan boord en de ingescheepte detachementen van mariniers en marineluchtvaartdienst in de strijd tegen het terrorisme centraal. Ook overigens niet te vergeten de ondersteuning van de andere krijgsmachtdelen zoals de tolk van de Koninklijke Landmacht die aan boord kwam en goed werk deed. "

De muzikale omlijsting van de ceremonie was in handen van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Na afloop werd de gasten een rijstmaaltijd geserveerd. (foto´s: Ruud Mol CAVDKM)

Medalparade (CAVDKM)