---

Ministerie van Defensie



---

Minister Korthals bespreekt verlenging ISAF-vredesmacht met Duitse collega

25-10-2002

Minister Korthals had donderdag (24 oktober), na afloop van zijn bezoek aan de militairen in Kirgizië en Afghanistan, op het vliegveld van Keulen een onderhoud met zijn Duitse collega Struck. Beide ministers willen met voortvarendheid het besluitvormingsproces afronden dat leidt tot het overnemen van Turkije van het bevel over de Internationale Veiligheidsmacht (ISAF) in Kabul.

Het is de bedoeling dat Nederland en Duitsland begin volgend jaar het commando van de Turken overnemen. Korthals denkt daarvoor 400 extra manschappen nodig te hebben. De kosten worden voor ons land becijferd op tussen de 45 en 50 miljoen euro voor een periode van zes maanden. Langer willen de beide landen het commando niet voeren.

De financiële dekking vormt één van de discussiepunten die minister Korthals in het kabinet aan de orde zal stellen. Doorgaans wordt dit soort operaties bekostigd uit het fonds Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS), dat voor dit doel zou moeten worden opgehoogd.

Nederland heeft momenteel al 237 militairen in de Afghaanse hoofdstad. Ze zijn ingedeeld bij een Duitse eenheid die de huidige Afghaanse regering ondersteunt bij het zorgdragen voor de veiligheid in Kabul.