---

Ministerie van Defensie



---

Zeldzame plantensoort gevonden op defensieterrein De Vliehors

25-10-2002

Persbericht Ministerie van defensie DV/PB101

Op het schietterrein De Vliehors op Vlieland hebben biologen van de Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen van het ministerie van Defensie deze maand het zogeheten Glad biggenkruid ontdekt. Deze plantensoort is in ons land zeer zeldzaam en wordt bovendien ernstig bedreigd. Op de meeuwenkolonies in het terrein zijn duizenden exemplaren aangetroffen. De vogels hebben door hun betreding en ontlasting gezorgd voor een geschikt milieu voor vestiging en uitbreiding van deze plantensoort.

Behalve het Glad biggenkruid komen er op De Vliehors meer zeldzame plantensoorten voor zoals de Groenknolorchis, Moeraswespenorchis, de Vleeskleurige orchis en het Moeraskartelblad. Ook is dit voorjaar op de schelpenbank op de westpunt van het schietterrein een grote populatie Dwergsterns aangetroffen.

Het ministerie van Defensie onderzoekt sinds 1996 zijn terreinen op de aanwezige natuurwaarden. Daarbij is gebleken dat dankzij het militair gebruik en het gevoerde beheer op defensieterreinen veel zeldzame soorten planten en dieren voorkomen. De verzamelde gegevens dragen bij aan de bescherming en ontwikkeling van de hoge natuurwaarden op deze terreinen.