FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Versnelde invoer nieuwe slotplaten bij risicogroepen (25-10-02)

Rechercheonderzoek vermissing stapelwagens geïntensiveerd

FloraHolland voert vanaf de eerste week november versneld de nieuwe slotplaten in op de vestigingen Naaldwijk en Bleiswijk. Als eerste zijn daarbij de benoemde risicogroepen aan de beurt. Verder is deze week het onderzoek geïntensiveerd door een bedrijfsrecherchebureau naar de vermissingen van stapelwagens op FloraHolland. Deze maatregelen vloeien voort uit het feit dat FloraHolland de afgelopen twee jaar is geconfronteerd met een extreem groot aantal vermissingen van stapelwagens. Er is in die periode veel energie gestopt in het opsporen en het tegengaan van diefstal. Naast de nu genomen extra opsporings- en beheersmaatregelen door FloraHolland, wordt door het Openbaar Ministerie en de politie uitgebreide ondersteuning geboden.

Nieuwe slotplaten versneld invoeren
Door de nieuwe slotplaat wordt in het automatiseringssysteem van de veiling vastgelegd wie er waar en wanneer een ophaalt of weer inlevert. Op deze manier kan FloraHolland de bewegingen van slotplaten en daarmee stapelwagens volgen door de keten heen. Vanaf november worden wekelijks 2500 slotplaten uitgegeven. Begin 2003 zullen (m.u.v. de platen in Rijnsburg) alle slotplaten zijn vervangen.

De nieuwe slotplaten worden:

* op naam en nummer uitgegeven;

* als eerste uitgegeven aan benoemde risicogroepen;
* bij uitgifte en inname geregistreerd;

* bij opsleutelen en afsleutelen gescand;
* vanaf de eerste week van november uitgegeven en
* in eerste instantie ingevoerd op de vestigingen Naaldwijk en Bleiswijk, gevolgd door ZON en Eelde.

Nieuw aan de slotplaten is:

* Barcode: door middel van de barcode op de slotplaat kan FloraHolland de huurder ervan identificeren. De barcodes op de slotplaat en op de stapelwagen koppelt beide.
* Slot: Is een geavanceerd veiligheidsslot van de jongste generatie, waarbij misbruik van de sleutel wordt voorkomen.
* Verend mechanisme: De slotplaat is voorzien van een verend mechanisme waardoor het onmogelijk is de slotplaat verkeerd op de stapelwagen aan te brengen.

* Kleur: De voor- en achterzijde zijn te herkennen aan een afwijkende kleur. Verkeerd aangebrachte slotplaten zijn dus direct herkenbaar.

Risicogroepen kopers en transporteurs benoemd
Uit onderzoek is bekend bij welke groepen en in welke landen FloraHolland de meeste risico's loopt op vermissingen. Deze zogeheten 'risicogroepen en -landen' komen als eerste aan de beurt in de versnelde procedure van de invoering van nieuwe slotplaten.

Recherchebureau aan de slag
Het onderzoek naar de vermissingen van de stapelwagens is inmiddels geïntensiveerd. Er is voor gekozen om van binnenuit de organisatie naar buiten toe te werken. In nauwe samenwerking met medewerkers van FloraHolland worden de reeds bekende feiten en gegevens over vermiste stapelwagens nader geanalyseerd door bedrijfsrecherchebureau Hoffmann. In het onderzoek concentreert men zich op de vestigingen Naaldwijk en Bleiswijk.
Medewerkers van FloraHolland worden uitgenodigd om deel te nemen aan persoonlijke gesprekken. Hierbij is het doel om vooral inzicht te krijgen in de dagelijkse gang van zaken (zoals uitgifte van de slotplaten, meldingen van vermissingen en administratieve afhandeling). De ervaring leert dat de meeste medewerkers zich betrokken voelen bij het oplossen van interne problemen, zoals diefstallen en vermissingen. Vervolgens worden stappen gezet om het onderzoek uit te breiden naar klanten, leveranciers en producenten. Hoffmann doet een dringend beroep op een ieder die meent informatie te kunnen verstrekken over de oorzaak van de vermissingen. Meldingen lopen via telefoonnummer 0174-635370 van het Concernbureau Logistieke Middelen of via e-mail: info@hoffmannBV.nl

Verscherpte controle
Op enig moment heeft in de komende weken een onverwachte afsluiting van de veilingterreinen van Naaldwijk en van Bleiswijk plaats. Bij deze actie worden grote aantallen vrachtwagens gecontroleerd.