Ingezonden persbericht


X-Sender: winckers@mail.bdu.uva.nl


Date: Fri, 25 Oct 2002 09:05:00 +0200

To: (Recipient list suppressed)

From: Jeroen Winckers <winckers@bdu.uva.nl>
Subject: UvA persbericht: UvA ziet af van Amsterdam House
Mime-Version: 1.0

Content-Type: multipart/alternative;

boundary="=====================_510804==_.ALT"
X-Scanned-By: MIMEDefang 2.21 (www . roaringpenguin . com / mimedefang)

Persbericht Universiteit van Amsterdam




nr: 89

vrijdag 25 oktober 2002

Economische situatie dwingt UvA af te zien van Amsterdam House

De verslechterde economische situatie dwingt de UvA voorlopig af te zien van het Amsterdam House in New York. Zomer 2000 kocht de UvA in Manhattan een pand in de directe omgeving van New York University (NYU). De UvA en NYU werken al jaren samen en het Amsterdam House was bedoeld om de uitwisseling van wetenschappers en studenten tussen beide universiteiten te bevorderen. Het College van Bestuur van de UvA concludeert nu dat realisering van het Amsterdam House de komende jaren financieel onhaalbaar is, gezien de hogere kosten dan voorzien, het verslechterde investeringsklimaat en de bezuinigingen op de budgetten van Nederlandse universiteiten. De samenwerking tussen NYU en de UvA wordt gewoon voortgezet.

De UvA is in de afgelopen 15 jaar steeds meer gaan samenwerken met universiteiten in het buitenland. In het bijzonder is de UvA een consortium aangegaan met New York University, University College London en de Freie Universität Berlin. De samenwerking binnen dit consortium is intensiever dan de traditionele uitwisseling van studenten en staf. Naast een gezamenlijk onderwijsaanbod zijn er gezamenlijke benoemingen van wetenschappers, gezamenlijke onderzoeksprojecten en benchmarking van onderwijs, onderzoek en beheer. Amsterdam House in New York zou een functie krijgen als verblijfs- en ontmoetingsplaats voor bezoekende academici van de UvA en hun New Yorkse contacten. Ook moest het een Nederlands intellectueel en cultureel centrum worden.

Na de aankoop van het Amsterdam House in 2000 is gewerkt aan een verbouwings- en inrichtingsplan en het werven van de benodigde fondsen. De verbouwingskosten zijn hoog door de kwaliteitseisen die de UvA stelde aan een goed functionerend Amsterdam House met een passende uitstraling voor de universiteit in het hart van New York. Verder hebben de plaatselijke overheidsvoorschriften, die na 11 september 2001 nog verder zijn aangescherpt, een aanzienlijk kostenverhogend effect. Voor de realisering van het Amsterdam House had de UvA zich een minimale medefinanciering van 50 procent vanuit private fondsen ten doel gesteld. Bij instellingen voor kunst en cultuur en bij het bedrijfsleven was er duidelijk belangstelling en ook bereidheid tot deelname in de exploitatie van het Amsterdam House. Afgelopen jaar is het klimaat voor het verwerven van substantiële bijdragen aan de benodigde investering van ruim 10 miljoen dollar echter aanzienlijk verslechterd, waardoor substantiële medefinanciering door externe partners op dit moment niet haalbaar is. De nieuwe bezuinigingen op de Rijksbijdrage aan de UvA maken het onverantwoord om het project uit eigen middelen voort te zetten. Een belangrijke rol hierbij spelen de omvangrijke investeringen die de UvA voor haar huisvesting in Amsterdam moet doen, gecombineerd met de structurele onderfinanciering van de universitaire huisvesting vanuit de Rijksoverheid.

Of het aangekochte pand voor het Amsterdam House verkocht of voorlopig verhuurd zal worden, wordt nu nader onderzocht.