Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij


---

www.minlnv.nl / persberichten / Dossier BSE

BSE-geval in Enzinge

25 oktober 2002 - Bij een viereneenhalfjarige koe op een bedrijf in Enzinge, gemeente Winsum (Groningen) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het vijfenveertigste geval in Nederland sinds 1997 en het zeventiende geval in 2002.

De koe, Mientje 162, geboren op 6 februari 1998, is op 11 oktober door de veehouder doodgemeld. Op 16 oktober is dit rund bij de destructor bemonsterd voor onderzoek op BSE. Op 17 oktober 2002 bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te
leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 24 oktober bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

Bij geen van de 187 andere runderen op het bedrijf zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden door de zieke koe. De
runderen op het bedrijf worden geruimd. Ook alle dieren met een verhoogd BSE-risico, die inmiddels op andere bedrijven verblijven, worden getraceerd en geruimd.