Persbericht

Presentatie van 'Het Groot Amsterdams Sprookjesboek' geschreven door Henri Strategier met illustraties van Jan Bottelier.

De presentatie vindt plaats op vrijdagmiddag 25 oktober 2002, tussen 16.00 - 18.00 in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

In aanwezigheid van de Amsterdamse Stedemaagd en de opdrachtgevers van het boek (het Amsterdamse bedrijfsleven en gemeentelijke organisaties) wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt door een vertegenwoordiger van War Child.
Het boek wordt in ontvangst genomen door een bekende Spaanse kerkvorst die speciaal voor deze gelegenheid wordt ingevlogen. Om redenen van openbare orde moeten we zijn naam nog even geheim houden.
Aan vertegenwoordigers van de media wordt alleen op vertoon van een perskaart of uitnodiging toegang verleend.

Het boek telt 24 sprookjes van debuterend auteur Henri Strategier met 72 meesterlijke illustraties van Jan Bottelier. Een groot aantal illustraties is digitaal ingekleurd door Frans Lieshout, tevens verantwoordelijk voor de vormgeving van het boek.
Het voorwoord is van burgemeester Job Cohen. De inleiding van Peter-Paul de Baar, hoofdredacteur van Ons Amsterdam.

Auteur Henri Strategier mengde stadsgeschiedenis en fantasie, voegde een scheut ironie toe, sloot de ogen voor de werkelijkheid en kneedde tot een bonte rij nieuwe mythes was ontstaan.
Hij stuitte op niet eerder gepubliceerde details over de ambtsketen van de burgemeester en ontdekte de tragedie rond Benedicta Al-Aghast, de poetsster van de Zilvervloot. Hij ontrafelde de opmerkelijke band tussen de Amsterdamse Stedenmaagd Virginia en haar dertien prinselijke broers. Duidelijk wordt welke rol de beschermengel van Amsterdam speelde bij de bouw van het Paleis voor Volksvlijt en waarom Gravas Zumpf, koning der wormen, de toren van de Oude Kerk aan het wankelen bracht.
Het ontstaan van de stadsdelen, de naamgeving van de Amsterdamse grachten en de bouw van het Concertgebouw: Strategier weet hoe de vork in de steel zit.

...zelden zag u het zó charmant en dus overtuigend opgeschreven, in een zo vertrouwd decor. We worden in deze sprookjes nu eens niet meegenomen naar een kasteel op een onvindbare berg of door een bos dat in geen Bosatlas voortkomt, maar over onze eigen Dam, langs de Brouwersgracht en over de burgwallen.
Peter Paul de Baar, hoofdredacteur Ons Amsterdam

Het Groot Amsterdams Sprookjesboek verschijnt gelijktijdig in het Nederlands en in het Engels.
De verhalen zijn bestemd voor lezers van 10 -110.
10% Van de verkoopprijs van elk boek gaat naar War Child, de organisatie die steun geeft aan kinderen in oorlogsgebieden.

Uitgever Spraakwater, Amsterdam
ISBN (Nederlands) 90-803880-2-5
ISBN (Engels) 90-803880-3-3
Verkoopprijs ¤ 22,50
Boekgegevens gebonden, hardcover met stofomslag, 212 pag.

Meer informatie:
www.amsterdamssprookjesboek.nl
of bel Harry Stork 06-51991223

Amsterdam, 22 oktober 2002


---