Leefbaar Nederland

Alexander von Schmid
Kandidaat lijsttrekkerschap Leefbaar Nederland


---
"Laat ik mijn kaarten maar direct eerlijk op tafel leggen. Toen Pim Fortuyn nog leefde ben ik lid geworden van de LPF. Inmiddels ben ik zwaar teleurgesteld in die partij en kijk ik als vanzelf in de richting waarin Pim ook eens gekeken heeft: Leefbaar Nederland.

Er zijn twee redenen (een negatief en een positief) waarom ik me beschikbaar stel voor het lijsttrekkerschap.

De negatieve reden is dat ik het heel onverstandig vind van Fred Teeven om Herman Heinsbroek tot samenwerking uit te nodigen. Als een ding duidelijk is geworden in de afgelopen tijd is het dat Heinsbroek een egoïst pur sang is die alleen met anderen kan samenwerken als hij kan domineren. Dat Harry Wijnschenk in Heinsbroek voetspoor loopt, wekt geen verwondering want ook deze man is volstrekt egocentrisch en politiek incapabel. Het lijkt me heel onverstandig met dergelijke lieden in zee te gaan.

De positieve reden is dat ik een grote bijdrage wil leveren aan een lacune bij Leefbaar Nederland. Op dit moment spreekt Leefbaar Nederland de kiezer niet zo aan omdat de partij te pragmatisch is, te praktisch is. Natuurlijk moet een partij praktisch zijn maar de mens leeft van meer dan brood alleen zoals Jezus al zei. Wat mensen onder andere zo in Fortuyn aantrok was zijn idealisme, zijn strijd voor een nieuwe politiek en de moed die hij had om te zeggen wat hij belangrijk vond, ook al viel dat niet goed bij de rest van de politici. Zoiets dwingt bewondering af en maakt mensen enthousiast. Leefbaar Nederland mist deze kanten. Op dit moment is het een, met alle respect, wat droog aandoende partij waar weinig bezieling van uit gaat.

Laat er geen misverstand over bestaan. De praktische ideeën van Leefbaar Nederland zijn waardevol en belangrijk. Een politieke partij moet heel praktisch zijn maar daar mag het niet bij blijven. Ik wil onder andere een bijdrage leven aan het ideologische deel, aan de uitstraling.

Mijn specifieke kwaliteiten liggen in het verwoorden van een visie, het aangaan van debatten en het vol vuur verdedigen van standpunten. Iemand die debatteert moet jeugdig enthousiasme uitstralen, moet laten zien dat de zaak hem aan het hart gaat.

De afgelopen maanden heb ik, omdat iedereen de LPF alleen maar bezig was met ruzies maar op eigen houtje deelgenomen aan het maatschappelijk debat over politieke vraagstukken. Zo schreef ik naar aanleiding van een Nipo-enquete waar uit naar voren kwam dat 42% van de Nederlanders voor herinvoering van de doodstraf is een artikel waarin ik het taboe rond dit onderwerp probeerde te doorbreken. Het verscheen in Trouw (2-7-2002). Een ander artikel over dit onderwerp dat in de Volkskrant verscheen (17-9-2002) bracht me bij Barend en Van Dorp aan de tafel. Bijna een uur lang heb ik met hen, Jan Mulder en Boudewijn Buch gedebatteerd. Het was voor mij een test om te zien of ik het onder televisiecamera's een uur lang kon opnemen tegen vier ervaren opponenten. U begrijpt dat het er fel aan toe ging met zo'n controversieel onderwerp. Ik heb er veel complimenten over gekregen. Hier thuis heb ik de Cd-rom met het debat. Op grond van mijn optreden aldaar mocht ik ook in het Lagerhuis verschijnen om tegen het vaste panel te discussiëren. Verder verscheen er gisteren (22-10-2002) een artikel van mijn hand over normen en waarden in de Trouw en een maand geleden (17-9-2002) een artikel over de vrijheid van meningsuiting, eveneens in Trouw. Kortom ik ben zeer politiek geïnteresseerd en alleszins bereid me in de debatten te storten.

Omdat ik er van uit ga dat in eerste instantie er een oppositierol is weggelegd voor Leefbaar Nederland, lijkt het me dat ik als rasdebater Leefbaar Nederland in de kamer op de kaart kan zetten."


---
Naam: Jonkheer Drs Alexander von Schmid
Geboortedatum: 14-02-1964
Geboorteplaats: Breda
Burgerlijke staat: gehuwd
Geslacht: man
Nationaliteit: Nederlandse
Woonplaats: Rotterdam
E-mail: vonschmid@chello.nl

OPLEIDING


* Doctoraal diploma wijsbegeerte, Rijksuniversiteit Leiden, 1996
* Diploma Eerste Graads Wiskunde/Statistiek, 1991
* Diploma van didactische en pedagogische vaardigheid 1991
* Diploma Tweede Graads Wiskunde/Statistiek, 1990
* Enkele jaren studies Economie en geschiedenis (geen diploma)
* VWO diploma 1982

WERKERVARING


* Docent business ethics bij de Masters-afdeling van de Hogeschool voor Economische Studies te Rotterdam (HES)
* Op de Nederlandse afdeling: docent bedrijfsethiek, wiskunde, statistiek, coordinator scripties en stage. Bij de HES in vaste dienst sinds 1998

* Docent wiskunde en medewerker Hofstadcollege te Den Haag (1996-1998)

* Docent wiskunde aan verschillende middelbare scholen vanaf 1990
NEVENACTIVITEITEN


* Schrijven van artikelen over politieke, maatschappelijke kwesties recente publicaties: Trouw (22-10-2002 over normen en waarden) Trouw (19-9-2002 over de vrijheid van meningsuiting ) Volkskrant (17-9-2002 over de doodstraf) en Trouw (2-7-2002 over de doodstraf) Voor het Volkskrantartikel uitgenodigd bij Barend en Van Dorp en het Lagerhuis

* Bestuurslid Vereniging voor Filosofische Praktijk
* Filosofisch Consulent (zie www.verenigingfilosofischepraktijk)
* redactiecommissie voor het tijdschrift Filosofie
TALEN


* Engels en Duits goed (ook schriftelijk goed)
* Frans redelijk

Cursussen


* Filosofisch consulentschap, 2001

* SPSS, data-entry, 1999

* Cluster en Factor Analyse, 1999

* SPSS, enquete onderzoek, 1998

* Filosofische consulentschap 1996

* Diverse cursussen ethiek

* Hobbies

* Wetenschap en Politiek

* Schrijven

* Pianospelen

* Zwemmen, race-fietsen