Politie Amsterdam-Amstelland

Einde aan gijzeling
25-10-2002. Afgelopen dinsdag heeft de Dienst Centrale Recherche in samenwerking met de recherche van het achtste district een einde gemaakt aan de gijzeling van een 20-jarige Amsterdammer. Bij de overdracht van het losgeld op het Haarlemmerplein werden twee gijzelnemers (20 en 21 jaar) gearresteerd en kon het slachtoffer worden bevrijd. Later werden bij een woning in de Jordaan, waar de gijzelaar was vastgehouden, nog twee verdachten (22 en 24 jaar) aangehouden. Onenigheid over geleverde nepdrugs was het motief voor dit misdrijf. De verdachten zullen vandaag voor de officier van justitie worden geleid.

De zaak kwam aan het licht toen een 52-jarige Amsterdammer bij de politie melding maakte van de ontvoering van zijn zoon. Deze zou problemen hebben met een aantal zakenrelaties over een levering nepdrugs. De kopers voelden zich bedrogen en wilden hun geld terug. Dat probeerden ze met de ontvoering van de 20-jarige Amsterdammer af te dwingen.
De politie kwam direct in actie en startte een uitgebreid onderzoek. De gijzelnemers zochten via de vader van het slachtoffer contact. Zij gaven aan de gijzelaar in de omgeving van het Haarlemmerplein te willen ruilen voor het verschuldigde bedrag. De plaats waar de overdracht zou plaatsvinden werd omsingeld door de politie. Op het moment van overdracht kwam het arrestatieteam in actie. Het slachtoffer werd bevrijd en zijn begeleiders werden aangehouden. Zij waren ongewapend. Onderzoek naar de plaats waar het slachtoffer had vastgezeten, bracht de rechercheurs bij een woning in de Jordaan. Hier werden nog twee verdachten aangehouden op het moment dat zij de woning verlieten.

---

Overval belwinkel
25-10-2002. Gistermiddag vond een gewapende overval plaats op een belwinkel aan de Catharina van Tussenbroekstraat. Rond half vijf kwamen twee mannen de winkel binnen. Zij deden zich voor als klant en wilden bellen naar het buitenland. In de winkel bevonden zich naast een medewerkster nog twee klanten. Plotseling trok één van de overvallers een mes, bedreigde de medewerkster en eiste geld. De mannen gingen er vervolgens met een onbekende buit vandoor in de richting van de wijk Vogeltjesweide.


---

Drugs strooigoed
25-10-2002. Gisteravond betrapten surveillerende agenten een 38-jarige drugsdealer op heterdaad toen hij zijn waren aan de man bracht in de binnenstad. Net toen zij wilden ingrijpen bracht de handelaar zijn hand naar zijn mond met een grote hoeveelheid bolletjes met vermoedelijk verdovende middelen. Op het moment dat de sterke arm hem in de kraag vatte verslikte hij zich bijna en proeste pardoes zijn handelswaar over het plaveisel. Terwijl de agenten de zich hevig verzettende verdachte onder controle probeerden te krijgen ontfermde een zwerm verslaafden zich over het "strooigoed". Toen het stof was opgetrokken was de verdachte overmeesterd, maar het bewijsmateriaal verdwenen.


---

Jongen gewond bij steekpartij
25-10-2002. Gistermiddag raakte een 13-jarige jongen in Amsterdam-Noord gewond bij een steekpartij in bus 34. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd en rug en moest in een ziekenhuis worden behandeld. De politie is op zoek naar de onbekende dader, een negroïde meisje (vermoedelijk van Hindoestaanse afkomst) van ongeveer 18 jaar.

Het incident vond rond drie uur plaats op de Bannebuikslootlaan ter hoogte van de Statenjachtstraat. Het slachtoffer zat achter in bus 34 die vertrok vanaf het Centraal Station in de richting van Amsterdam-Noord. Daar stapte een ongeveer 18-jarig meisje in. Zij ging in de buurt van de jongen zitten en er ontstond een woordenwisseling. Dit escaleerde in een vechtpartij, waarbij het meisje vermoedelijk een schaar pakte en op haar opponent instak. De jongen werd in zijn hoofd en rug geraakt. De bus stopte op de laatste halte van de Bannebuikslootlaan. Hier stapte de verdachte uit en ging er vandoor. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. In de bus is een videocamera aanwezig. De politie hoopt aan de hand van de beelden de identiteit van de jonge vrouw te kunnen achterhalen. De recherche is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht telefonisch contact op te nemen met het politiebureau Klimopweg via het nummer: 0900-8844
---

Familie mishandeld leraar
25-10-2002. Gistermiddag werd een 46-jarige basisschoolleraar in Amsterdam-Noord mishandeld door familieleden van een leerling. Het slachtoffer heeft zich onder doktersbehandeling gesteld. De politie hield drie vrouwen (12, 21 en 39 jaar) en twee mannen (21 en 22 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid bij deze mishandeling. Alle verdachten zitten nog vast. Het incident ontstond toen de familieleden verhaal kwamen halen over het feit dat hun dochter na moest blijven op school. De recherche onderzoekt de zaak.
Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.


---

Twee doden bij aanrijding
21-10-'02. Gisternacht rond één uur zijn bij een verkeersongeval op de Ookmeerweg twee jonge mannen om het leven gekomen. Beide slachtoffers, een bestuurder van 19-jaar oud en een 20-jarige passagier, zaten in een auto die tegen een boom tot stilstand kwam. De auto waarin de slachtoffers zaten reed over de Ookmeerweg in de richting van Badhoevedorp. In een flauwe bocht verloor de bestuurder, vermoedelijk door hoge snelheid waarmee werd gereden, de macht over het stuur. Een mogelijke wedstrijd tussen twee voertuigen is zeer waarschijnlijk de aanleiding van dit ernstige ongeval. De politie heeft drie mannen gearresteerd die ervan worden verdacht in de auto te hebben gezeten waarmee de race was aangegaan. De politie is op zoek naar mensen die de auto's hebben zien rijden.

---


Diverse verkeerscontroles
25-10-2002. Het wijkteam autosnelwegen controleerde gisteravond op de ringweg A10/Oostbaan 1000 voertuigen op overschrijding van de maximumsnelheid. 147 automobilisten zullen binnenkort een acceptgiro in de brievenbus aantreffen. Zij reden harder dan de 100 kilometer die is toegestaan.

Ook op de Zuiderzeeweg werd gisteren een snelheidscontrole gehouden. Daar is 50 kilometer per uur toegestaan. De politie plaatste een waarschuwingsbord dat men werd gecontroleerd en bekeurde vanaf 60 kilometer per uur. Desondanks overschreden 40 automobilisten de maximumsnelheid. De hoogst gemeten snelheid was 86 kilometer per uur.

Een 23-jarige automobilist raakte op de rijksweg A10 zijn rijbewijs kwijt toen hij door een onopvallende surveillanceauto werd betrapt terwijl hij met een snelheid van 174 kilometer per uur reed waar 100 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren.

Het wijkteam Diemen hield een bromfietscontrole op de Ouddiemerlaan. Er werden 23 bromfietsen gecontroleerd. Vijftien bromfietsers kregen een bekeuring voor uiteenlopende overtredingen. Eén bromfiets werd in beslaggenomen.

Op de Van Baerlestraat werden 50 bromfietsen uitgebreid gecontroleerd. Er werden 27 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen. Eén bromfiets werd in beslaggenomen na een test op de rollenbank, het vermogen van de brommer bleek te hoog.

---

Bedelen wordt roven
25-10-2002. Een 44-jarige Zuid-Afrikaanse toerist is gisteravond in de Molensteeg door een bedelaar beroofd van zijn geld. De bedelaar vroeg de toerist in eerste instantie om een sigaret. Daarna vroeg hij om geld om te kunnen eten. Toen het slachtoffer zijn portemonnee pakte en de dakloze een aantal euromunten gaf, ontstond een worsteling. Het lukte de dader om een aantal bankbiljetten te pakken. Een voorbijganger schoot de toerist te hulp en gezamenlijk hielden ze de berover vast tot agenten hem konden arresteren.

Geschept door auto
25-10-2002. Gistermiddag werd op de Cornelis Lelylaan een 10-jarige jongen op zijn fiets geschept door een 38-jarige automobilist uit Amsterdam. Het slachtoffertje werd naar een ziekenhuis vervoerd. Daar werd een hersenschudding en een beenbreuk geconstateerd. Hij is ter observatie opgenomen. De automobilist werd aangehouden en is na verhoor heengezonden.
Gezwaai met nepwapens
25-10-2002. Vannacht hield de politie in een woning aan de Bart de Ligtstraat twee 28-jarige Amsterdammers aan nadat zij op een balkon met een vuurwapen hadden staan zwaaien. In de woning trof de politie twee niet van echt te onderscheiden nepvuurwapens aan. De wapens zijn in beslag genomen en de verdachten zijn ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie.