Productschap Tuinbouw

PT-uitgaven boomkwekerij voor 2003 begroot op 6,2 miljoen euro

De uitgaven van het Productschap Tuinbouw (PT) voor de boomkwekerijsector zijn voor 2003 begroot op ruim 6,2 miljoen euro. Dit bedrag werd dit jaar eveneens uitgegeven. Promotie en technisch onderzoek zijn de belangrijkste speerpunten van de sector. Promotieorganisatie Plant Publicity Holland (PPH) ontvangt in 2003 ruim 1,9 miljoen euro van het PT. Voor technisch onderzoek trok de sectorcommissie boomkwekerij in de vergadering van 23 oktober ruim 2,2 miljoen euro uit voor 2003.

De inkomsten van de boomkwekerijsector voor volgend jaar zijn begroot op 5,6 miljoen euro. Dit geld wordt via een heffing van het productschap opgebracht door telers en handelaren. De leden van de sectorcommissie met daarin een groot aantal vertegenwoordigers van teelt en handel bepalen waar het geld aan besteed wordt. Om de financiële reserves af te bouwen heeft de sector in 2000 de heffing verlaagd. Hierdoor zijn in de afgelopen twee jaar de uitgaven groter uitgevallen dan de inkomsten. Formeel moet het bestuur van het productschap de begroting 2003 begin december nog goedkeuren.

De sectorcommissie gaf eveneens zijn goedkeuring aan een viertal technische onderzoeken. Voor sortimentsonderzoek bij sierheesters, coniferen en vaste planten werd voor de komende vijf jaar in totaal 690.000 euro gereserveerd. In dit project zullen onderzoekers, kwekers, keuringsinstellingen en promotieorganisaties nauw samenwerken. Verwerving en verspreiding van sortimentskennis vindt de sector van grote waarde voor de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse boomkwekerijsector. Hoofdaannemer van dit omvangrijke project is het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO). Afgesproken is dat PPO in 2003 rapporteert aan de sectorcommissie over het verloop van het onderzoek. Dan wordt bekeken of het project voldoet aan de verwachtingen en vervolgfinanciering in de jaren daarna zinvol is.

Tot en met 2001 is met financiële steun van het PT een maatnormeringssysteem ontwikkeld voor 134 vaste planten. Telers en handelaren gebruiken dit systeem om uniforme partijen te verkrijgen. De bedoeling is om 150 nieuwe soorten toe te voegen aan de lijst. De sectorcommissie ging hiermee akkoord en trok ruim 18.000 euro uit voor dit project.

Door het verdwijnen van diverse gewasbeschermingsmiddelen zijn de problemen met de meikever engerling in de boomkwekerij toegenomen. De sectorcommissie heeft PPO en DLV opdracht gegeven om in eerste instantie te starten met literatuuronderzoek en daarbij uit te vinden of aaltjes de meikever engerling de baas kunnen.

Sinds een paar jaar worden in de tuinbouw zogenoemde gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong beoordeeld op effectiviteit. Uit deze inventarisatie blijkt dat claims over de werking van deze middelen tegen een ziekte of plaag in veel gevallen niet of nauwelijks zijn onderbouwd. Hiermee wordt het kaf van het koren gescheiden. De sectorcommissie van het PT vindt het zinvol om hieraan mee te werken om zodoende beproefde middelen in de toekomst te gebruiken in de boomkwekerijsector. Hiervoor werd ruim 16.000 euro opzij gelegd.