ECORYS NEDERLAND BV

Het beheer van complexe logistieke netwerken

PERSBERICHT
Rotterdam, 25 oktober 2002

---

----

4PL: HET BEHEER VAN COMPLEXE LOGISTIEKE NETWERKEN

Zes vooraanstaande Europese organisaties op het gebied van logistiek onderzoek en advies hebben hun krachten gebundeld om bedrijven te assisteren bij de implementatie van 'Fourth Party Logistics' (4PL). Dit nieuwe logistiek-managementconcept ondersteunt de integratie via 'supply chains' - over landsgrenzen en scheidslijnen tussen bedrijven heen. 4PL integreert het ontwerp, de coördinatie en de beheersing van netwerken voor supply chains en ondersteunende servicenetwerken.

In het 4PL-concept wordt het 'supply network' door een dienstverlener georganiseerd, bestuurd en beheerd. Deze 4PL-dienstverlener levert geïntegreerde diensten voor het functioneren van de supply chains en beheert de informatie- en goederenstromen tussen alle betrokken partijen. Op deze wijze draagt de 4PL-serviceprovider bij aan het duurzame concurrerentievermogen van alle deelnemende producenten en dienstverleners. De focus van logistieke efficiëntie ligt dus niet meer op lokaal niveau, maar op het geheel van activiteiten in de aanvoerketen en de samenwerking binnen het netwerk.

Veel bedrijven hebben nog geen ervaring met 4PL en zijn daarom onzeker over de invoering van dit veelbelovende managementconcept. Vanuit die achtergrond heeft de 'European 4PL Research Club' (E4PLRC) gekozen voor een Europese R&D-benadering, die nodig is voor onderzoek naar de complexiteiten van internationale aanvoernetwerken en de ontwikkeling van de juiste oplossingen.

E4PLRC is geen besloten club - bedrijven uit verschillende branches, zoals producenten, leveranciers, distributeurs en detailhandelaren, logistieke-dienstenverleners, financiële instellingen en verzekeringsmaatschappijen, worden uitgenodigd om deel te nemen aan het hoogwaardige internationale onderzoek en hier voordeel uit te halen. In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven wil E4PLRC het inzicht in het logistieke concept 4PL verbeteren, waardevermeerderende oplossingen ontwikkelen en deelnemende bedrijven helpen bij de invoering van 4PL-strategieën. Daarnaast biedt E4PLRC een platform waarbinnen onderzoekers en mensen uit de praktijk kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en kunnen ontdekken hoe ze hun voordeel kunnen doen met de logistieke strategieën van het 4PL-concept in een win-win-omgeving.

De E4PLRC-partners zijn: Cranfield University (Groot-Brittannië); Linköpings Universitet (Zweden); het Centre for Enterprise Science van het Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Zwitserland); onderzoeks- en adviesbureau ECORYS Nederland BV (Rotterdam); het Duitse Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics (IML); en het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation (IPA), Stuttgart (Duitsland). De club wordt geleid door Pleyma Unternehmensnetzwerke GmbH uit Hamburg. Meer informatie is te vinden op http://www.e4plrc.com.


---

----