ROC Oost-Nederland en ROC Twente Plus willen fuseren

HENGELO (O), 20021025 -- ROC Oost-Nederland en ROC Twente Plus hebben de wens uitgesproken hun samenwerking te intensiveren. Op termijn kan dit leiden tot een fusie tussen de twee instellingen. Doel is het verbeteren van onderwijskundige samenhang en een evenwichtige spreiding van middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie over Twente, geconcentreerd in Hengelo, Almelo en Enschede.

Voor beide ROC's is er geen sprake van een gedwongen fusie, ingegeven door overheidsmaatregelen of financiële omstandigheden. Het is een door beide partijen bewust gekozen samenwerking omdat ze goed voorbereid willen zijn op toekomstige ontwikkelingen zoals de continuïteitsvraag voor kwetsbare opleidingen, de (landelijke) problematiek van de sector Techniek en de verbreding van de kwalificatiestructuur. Ook het bedrijfsleven vraagt in toenemende mate om één loket, één aanspreekpunt voor middelbaar beroepsonderwijs in Twente.

Teneinde een nog ontbrekend onderwijsaanbod in Twente te kunnen realiseren, zien de ROC's samenwerking of fusie als voorwaarde. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan nieuwe opleidingen zoals Kunst en Cultuur en een compleet aanbod aan opleidingen op het gebied van sport en bewegen. Deze ontwikkelingen vereisen buitengewone inspanningen die de draagkracht van de ROC's afzonderlijk te boven gaan.

De Raden van Toezicht hebben deze week het onderwerp uitvoerig besproken en het groene licht gegeven om een mogelijke fusie te onderzoeken. Ook heeft overleg over dit thema plaatsgevonden met de Dagelijkse Besturen van de beide Medezeggenschapsraden.

Als de twee ROC's samengaan, wordt de nieuwe instelling de grootste aanbieder van middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in Twente en zal deze gaan behoren tot de tien grootste ROC-instituten van ons land.