VVD

Zinloos geweld. Wat doen we er aan?

Er zijn geen eenvoudige en snelle oplossingen. Toch mogen we het hoofd niet in de schoot leggen. Een preventieve aanpak vanuit scholen, gezinnen en de omgeving blijft van groot belang. Een stad als Venlo was hier vanuit het jeugdprogramma Achilles ook hard mee bezig. Maar het dringt te langzaam door dat er in de eerste plaats behoefte is aan een andere en vooral hardere aanpak. Te lang is er gesproken vanuit het perspectief van de dader, met begrip voor zijn omstandigheden, de moeilijke maatschappelijke positie van minderheden, de problemen die de dader in zijn jeugd had en zo meer. Maar dat die naar geitenwollensokken riekende sociologische aanpak heeft gefaald en misplaatst was is inmiddels zo klaar als een klontje. We zullen in een vroegtijdig stadium glashelder moeten aangeven wat wel en wat niet mag en optreden tegen diegene die zich daar niet aan houdt. Spijbelen kan niet, overlast op straat willen we niet, stelen en bedreigen tolereren wij niet evenmin als alle vormen van geweld. Wie zich daar niet aan houdt verdient geen mededogen en begrip maar in de eerste plaats straf. Zo simpel is het. Een zero-tolerance aanpak is dan ook het enige wat echt werkt.

Naast zero-tolerance zal dus ook de opgelegde strafmaat voor gewelddelicten omhoog moeten. De strafmaat in het land van afkomst is doorgaans ook niet erg mild. Was het misdrijf in een islamitisch georiënteerd land gepleegd dan was de dader naar alle waarschijnlijkheid publiekelijk gevierendeeld. Gelukkig zijn wij in Nederland niet zo barbaars. Maar bij zowel burgers als potentiële daders leeft het beeld dat de maximumstraf doorgaans bij lange na niet wordt gegeven. Dat de daders van misdrijven er vaak te makkelijk van afkomen met relatief lage (niet zelden voorwaardelijke) straffen of zelfs taakstraffen. Dat moet dus veranderen. Tenslotte moeten jonge crimineeltjes tot 18 jaar vaker met volwassenstrafrecht worden aangepakt. Jonge jongens die volwassen misdaden begaan moeten daar ook de volwassen consequenties van ondervinden.

Het gemeentebestuur van Venlo is dezer dagen terecht bezig met het kanaliseren van gevoelens van onmacht en onrust en het geven van ruimte voor het gesprek. Dat verdient respect. Maar wanneer de gevoelens van ongeloof en schrik zijn verdwenen zullen we echter het moment moeten aangrijpen om als samenleving nog meer als voorheen uit te stralen waar we voor staan en daar ook voor op durven komen. Onze waarden en normen zijn het ook meer dan waard om voor op te komen. Wij hopen niet dat elke stad een zinloze moord nodig heeft voordat het besef doordringt dat een slappe aanpak van normloosheid en niet meer werkt en ook terecht niet meer wordt geaccepteerd door de burgers van dit land.

Woordvoerder Clemens Cornielje heeft nogmaals aangegeven dat het ambitieuze veiligheidsplan de ministers Remkes en Donner zo spoedig mogelijk moet worden uitgevoerd.

Deze tekst is onderdeel van een artikel van M.L. Verheijen en G. Wilders dat geplaatst is in dagblad 'De Limburger'. U kunt dit artikel vinden onder Artikelen van Kamerleden.