Amsterdam RAI

Kampeer & Caravan RAI 2002
2 sep 2002

KAMPEER & CARAVAN RAI 2002: HET NIEUWSTE KAMPEERAANBOD. ZES DAGEN LANG BRON VAN INSPIRATIE. Van vrijdag 25 tot en met woensdag 30 oktober 2002.

Vakantieherinneringen. Met weemoed wordt er vaak teruggedacht aan de afgelopen kampeervakantie. Veelal ook het moment, waarop alweer wordt gedacht aan de volgende vakantie. Gedachten, die vaste vorm kunnen krijgen door een bezoek te brengen aan de Kampeer & Caravan RAI 2002. Daar vindt de kampeerder, die op de hoogte wil blijven, de nieuwste modellen caravans en kampeerauto's en de laatste kampeertrends. Met de vele tips, praktische demonstraties en informatie biedt de Kampeer & Caravan RAI 2002 de ideale voorbereiding op het komende kampeerseizoen.

Dit jaar is het alweer de 39e editie van de Kampeer & Caravan RAI. Vele tienduizenden bezoekers weten jaarlijks de weg te vinden naar deze grootste overdekte camping van Nederland. De tentoonstelling beslaat maar liefst 39.000 m2 (netto). Deze ruimte wordt door meer dan 200 exploitanten ingevuld. Nagenoeg iedereen uit de kampeerbranche is in Amsterdam vertegenwoordigd. De bezoeker kan dan ook kennis maken met al het nieuws op het gebied van toer- en stacaravans, kampeerauto's, voortenten/luifels, vouwwagens, tenttrailers, opzet-units, tenten en kampeeraccessoires.

Kampeerkampioen
Kamperen mag zich in Nederland nog steeds verheugen in een toenemende belangstelling. Jaarlijks kiezen miljoenen Nederlanders voor een kampeervakantie met tent, vouwwagen, caravan of kampeerauto. Opvallend daarbij is, dat de caravan- en kampeerautokampeerder kiest voor optimaal comfort. Bij het tentkamperen speelt meer het avontuur, waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat.
Nederland is het kampeerland bij uitstek, zowel op het gebied van tentkamperen als het overnachten in een caravan. Europees gezien ziet het er zelfs naar uit, dat ons land dit jaar de eerste plaats inneemt als het gaat om de verkoop van nieuwe caravans. Een positie, die tot nu toe werd ingenomen door Duitsland. Kamperen wordt in ons land echter ook steeds populairder. Zo heeft het er in de weekends op uittrekken met tent en caravan de laatste jaren behoorlijk aan terrein gewonnen. In het afgelopen jaar ging het zelfs in 42% van de korte vakanties om een kampeervakantie. Voor de traditionele zomervakantie in eigen land ligt dat aandeel slechts een procent lager. Ook de populariteit van de stacaravan is de afgelopen jaren toegenomen. Kortom, kamperen is helemaal in.

Kijken, vergelijken, kopen
Die toenemende belangstelling voor het kamperen komt optimaal tot zijn recht op de Kampeer & Caravan RAI 2002. Het beursnieuws is dan ook zeer compleet. Alle huidige ontwikkelingen worden door de exposanten uitgebreid gepresenteerd. Daarbij ligt bij de caravans, naast de presentatie van nieuwe modellen, de nadruk dit jaar met name op comfortverbeteringen en tal van nieuwe indelingen. Zoals een verdere toename van de modellen met een kinderkamer. Caravans met een slaapkamer met vaste 1- of 2-persoonsbedden en een aparte badkamer met douche/toilet, kledingkast en kleedruimte zijn eveneens sterk in opkomst.

Voor de kampeerauto's, veelal het voorbeeld voor de caravans, geldt eigenlijk hetzelfde. Ook hier, naast nieuwe indelingen, vooral uitbreiding van het comfort en het gebruik van duurzame materialen. Met name de veelvuldige toepassing van elektronica en duurdere houtsoorten hebben hier hun intrede gedaan.

Bij de vouwwagens, voortenten en tenten is kwaliteit, opzetgemak en comfort toonaangevend voor de nieuwste modellen. Fabrikanten en leveranciers van accessoires spelen met hun producten handig in op de huidige ontwikkelingen. De Kampeer & Caravan RAI 2002 biedt de exposanten een unieke mogelijkheid informatie te verstrekken over hun nieuwste modellen. De beurs stelt bezoekers, door het persoonlijke contact en de mogelijkheid te vergelijken, in staat actief te kunnen onderhandelen.

Camping Life
De Kampeer & Caravan RAI 2002 sluit perfect aan op de verschillende activiteiten, die de branche neemt op het gebied van uitstraling en imago. Daarom brengen de fabrikanten, importeurs en distributeurs het kampeergevoel nog nadrukkelijker onder de aandacht. Een goed voorbeeld daarvan is te vinden in hal 6 op de stand van het zeer succesvolle televisie-kampeerprogramma 'Camping Life' van RTL 4. Het programma kende het afgelopen jaar een kijkdichtheid van ruim 450.000 kijkers per uitzending. 'Camping Life' gaat in december 2002 haar tweede jaar in. De opnames op diverse kampeerlocaties, van de in totaal 20 afleveringen, zijn inmiddels nagenoeg afgerond. Natuurlijk zullen deze nog worden aangevuld met het allerlaatste nieuws en indrukken van de Kampeer & Caravan RAI 2002.>br>

Caravanrijden in de praktijk
Bezoekers van de Kampeer en Caravan RAI kunnen dit jaar ook in de praktijk kennis maken met het rijden met een caravan. Op het buitenterrein (P7), bereikbaar via de hallen 4 + 5, organiseert de Nederlandse Caravan Club (NCC) praktijktrainingen. Bezoekers kunnen hier onder leiding van deskundige NCC-instructeurs kennismaken met het rijden met een caravan. Behalve het rijden worden ook verschillende bijzondere handelingen verricht, zoals achteruitrijden met een caravan, inparkeren en een slalomproef. Deze praktijkervaring is een ideale gelegenheid voor nieuwe caravanners om kennis te maken met het caravanrijden. Maar ook het bestaande gilde caravanners zal in veel gevallen nog het nodige kunnen opsteken tijdens deze praktijktraining.

Jonge bezoekers
Traditioneel valt de Kampeer & Caravan RAI gedeeltelijk in de herfstvakantie. Een mooie gelegenheid en ideaal moment om met het hele gezin naar Amsterdam RAI te trekken. Terwijl pa en ma zich vergapen aan al het nieuws, kunnen kinderen tot en met 11 jaar zich vermaken in de 'Camp-Zone'. Voor de allerkleinsten is er het Kinderpaviljoen in hal 4 onder leiding van Recreatiecentra Nederland (RCN). Hier worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, die direct of indirect te maken hebben met het kamperen. De kinderen kunnen klimmen en klauteren. Ook kunnen ze tekenen, zich laten schminken of kijken naar een videofilm. Na afloop krijgen ze een presentje mee.

Eigen kenteken caravans
Vanaf 1 september 2002 gelden er nieuwe regels voor de registratie van aanhangwagens, caravans en opleggers. De invoering van de nieuwe regels betekent dat aanhangwagens, caravans en opleggers, waarvan het gewicht, inclusief laadvermogen, meer is dan 750 kg. een eigen kenteken krijgen. Het wettelijk verplicht worden van een eigen kenteken voor aanhangwagens, caravans en opleggers gaat in op 1 september 2003. Tot die tijd krijgen eigenaren van een aanhangwagen die al op de weg zijn, de gelegenheid hun registratiebewijs op het postkantoor om te wisselen voor een kentekenbewijs. Wie na 1 september 2002 een nieuwe aanhangwagen zwaarder dan 750 kg. koopt, ontvangt direct het kentekenbewijs en de bijbehorende kentekenplaat. Invoering van het eigen kenteken is voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) reden een grote voorlichtingsstand op de Kampeer & Caravan RAI 2002 in te richten. Hier kan het publiek terecht voor specifieke informatie en voorlichting.

Toeristische informatie
Tal van campings uit binnen- en buitenland tonen in Amsterdam de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen. Ook zijn er enkele verkeersbureaus van landen uit Europa aanwezig, die de mooiste streken en steden uit hun gebied presenteren. Naast de ANWB zijn er diverse aanbieders van reisgidsen en complete kampeervakanties.

Openingstijden en toegangsprijzen
De Kampeer & Caravan RAI 2002 is van vrijdag 25 tot en met woensdag 30 oktober, dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 11,50. Kinderen tot en met 11 jaar, mits onder begeleiding, mogen gratis naar binnen. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar betalen 9,--. Houders van Pas 65+ en schriftelijk aangemelde groepen van minimaal 20 personen betalen eveneens 9,--.
Amsterdam RAI beschikt volop over parkeergelegenheid, maar is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer (streekbus, tram, trein). Tramlijn 4 stopt voor de deur. Vanaf NS-station Amsterdam RAI is het slechts vijf minuten lopen naar tentoonstellingscomplex.

Amsterdam, 2 september 2002