Ingezonden persbericht

Minder (zinloos) geweld door voedingssupplementen

Justitie belooft 'grondige studie'

GENDRINGEN, 20021026 -- Agressief gedrag lijkt eenvoudig terug te dringen met volwaardige voeding en voedingssupplementen. Dit is de conclusie van een Brits onderzoek, dat centraal staat in het nieuwe nummer van Ortho.

Aan het dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek namen ruim tweehonderd gedetineerden deel uit een jeugdgevangenis in Buckinghamshire. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen én vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. De suppletie duurde in beide groepen gemiddeld 142 dagen. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Niet met enkele procenten, maar met een kwart. Opmerkelijk: vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten. Deze afname bedroeg bijna 40 procent. De placebogroep liet nauwelijks een afname zien. De uitkomsten hebben zoveel indruk gemaakt, dat inmiddels een nieuw en groter onderzoek is gestart in drie andere Britse jeugdgevangenissen.

Het Britse onderzoek heeft inmiddels ook de aandacht van het Ministerie van Justitie, zo meldt Ortho. Volgens de medisch adviseur van de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat het om een zeer interessant onderzoek dat 'grondige studie' verdient. 'Wij gaan kijken of we hier iets mee kunnen voor het Nederlandse gevangeniswezen', aldus een woordvoerder van Justitie.

Het Britse onderzoek is uitgevoerd in een gevangenis, maar heeft volgens de onderzoekers een veel grotere reikwijdte. Zij vermoeden zelfs dat het positief effect van voedingsingrepen buiten de gevangenis indrukwekkender zal zijn, omdat de leef- en voedingsomstandigheden binnen de gevangenis doorgaans beter en regelmatiger zijn dan in de buitenwereld.



Ingezonden persbericht