Aan: De Media t.a.v. de afdeling sport

Betreft: PERSBERICHT:

'Stortregen aan doelpunten in eredivisie handbal'

UITDAGING/AHC KOLPING VERLIEST VAN LANDSKAMPIOEN WEALER V& L MET 33-43

SINT PANCRAS - De eindstand 33-43 (ruststand 17-22) in de Lucardi eredivisie handbal heren tussen de Uitdaging/AHC Kolping en Wealer V&L zal weleens de boeken in kunnen gaan als het doelpuntenrecord seizoen 2002/2003. 76 Goals in 60 minuten handbal is heel veel. En toch miste de verliezende thuisploeg nog diverse opgelegde doelkansen zoals drie strafworpen van Martin van Hal, die normaliter nooit zulke kansen laat liggen. Ook een aantal vrije break-outs waaruit niet gescoord werd doet vermoeden dat de thuisploeg teveel ontzag had voor de landskampioen uit Geleen. In Den Haag, bij de wedstrijd Hellas versus Sittardia viel ook te genieten van veel goals, 34-39, dus 73 en dus 3 minder als in Sint Pancras.

De Uitdaging/AHC Kolping keek binnen 2 minuten al op tegen een 0-2 achterstand maar na de openingsgoal voor de Alkmaarders, in de Pancrasser sporthal De Oostwal, van Jos Ruijter viel nog in dezelfde minuut weer een goal te noteren voor de Limburgers uit Geleen. Twee doelpunten van de latere topscoorder aan Alkmaarse kant Marco Ton, totaal 9 terwijl hij al vroeg in de tweede helft uitviel met een beenblessure, lieten de Alkmaarders weer aanhaken bij de tussenstanden van 1-3 (dus 2-3) en 2-4 (dus 3-4). De gelijkmaker, de 4-4 kwam in de 5e minuut van Stephan Doesburg terwijl Marco Ton toen de 5-4 op de scoreborden liet aantekenen.

De landskampioen kwam echter gelijk weer langszij. Daarna kwam de Uitdaging/AHC Kolping door een wel benutte strafworp door Martin van Hal op 6-5 en maakte in dezelfde 7e minuut Ruud Dekker de 7-5. De Geleeners kwamen echter al snel weer langszij.

Nog eenmaal konden de Alkmaarders in het doelpuntenfestijn een voorsprong (8-7, doelpunt Martin van Hal) in de 9e minuut laten aantekenen. Maar na de 8-8 liepen de Limburgers uit tot een maximale voorsprong in de eerste helft van zes goals bij de stand 16-22 in de slotminuten. De laatste goal voor het rustsignaal werd gemaakt door Stephan Doesburg, de 17-22.

Gelijk na de pauze leefde het talrijk opgekomen thuispubliek weer op toen Jos Ruijter de 18-22 liet aantekenen in de 32e minuut. Maar daarna duurde het vijf minuten voordat de Alkmaarders weer konden scoren. De toen al geblesseerde Marco Ton liet nummer 19 aantekenen. Het was tevens Marco Ton zijn laatste doelpunt.

De landskampioen ging hierna zijn voorsprong verder uitbouwen en de maximale voorsprong van 12 goals kon worden genoteerd bij de stand van 25-37 en in de 49e minuut de 26-38.

Het was toen echter John Ranzijn die het op zijn heupen kreeg en in de slot tien minuten zijn ploeg met drie goals op sleeptouw nam en zijn Alkmaarse ploeggenoten wist aan te sporen de moed niet op te geven en zo de achterstand nadat de 60 minuten vol waren gemaakt tot weer precies tien hadden teruggebracht bij de stand 33-43.

In die slotminuten scoorden ook nog voor de Alkmaarders Serge ter Horst uit een strafbal (27-38), Stephan Doesburg, de 28-38, Jos Ruijter de 31-40, Stephan Doesburg de 32-40.

Bij de stand van 27-38 in de 51e minuut werd de eerste keeper Martijn Cappel bij de Alkmaarders vervangen door de jongste doelman in de selectie bij de Alkmaarders John Besseling. Hij wist in die laatste negen minuten een paar zekere doelpunten van de Limburgse landskampioen zeer vakkundig te keren.

Bij de landskampioen viel vooral het prima handballen op van Martijn Rietbroek, de zwager van Martin van Hal die dus zaterdag niet zijn beste wedstrijd speelde tegen zijn oude club.

De promovendus in de Lucardi eredivisie handbal de Uitdaging/AHC Kolping kan nu tot donderdag 7 november zijn wonden likken en zich dan via een bekerduel in Cothen (bij Utrecht) tegen Fortissimo opladen voor de volgende competitiewedstrijd tegen Quintus in Kwintsheul op zaterdag 9 november.