Gemeente Rotterdam

Start Actie Resultaat op Straat in Spangen

(22-10) Op maandag 28 oktober a.s. geven de wethouders Rabella de Faria (Veiligheid) en Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) het startsein voor een gezamenlijke actie van de diensten Gemeentewerken, Roteb en Stadstoezicht in Spangen (Deelgemeente Delfshaven). Om 9.00 uur verrichten beide wethouders de officiële handeling in de omgeving van het P.C. Hooftplein waarna de diensten gezamenlijk aan de slag gaan. De inzet bestaat uit extra onderhoud-, schoonmaak- en handhavingsactiviteiten, boven op de reguliere werkzaamheden die deze diensten reeds in Spangen uitvoeren.

De extra inzet is nodig omdat toenemende de verloedering in de wijken bijdraagt aan het gevoel van onveiligheid. Het door het College geformuleerde veiligheidsbeleid voorziet in een versnelde aanpak van wijken die op dit moment onveilig scoren op de veiligheidsindex. Uit de resultaten van de veiligheidsmonitor komen 8 van de in totaal 62 wijken als meest onveilig naar voren. Gemeentewerken, Roteb en Stadstoezicht willen door intensieve extra onderhoud, schoonmaak en handhaving de wijken in korte tijd op een hogere schaal van de veiligheidsindex brengen. Voor de burgers moet de extra inzet op straat direct merkbaar zijn.

De gemeentelijke reinigingsdienst Roteb zet een zogenoemde Taskforce in, die gedurende zes maanden in de wijk actief is boven op de reguliere werkzaamheden van de Roteb. Bij de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van veel water, hogedrukreinigers en extra veegcapaciteit.

De dienst Stadstoezicht is in Spangen actief met toezichthouders en reinigingsagenten. Zij signaleren problemen op straat en verstoringen van de openbare orde. Het gaat hierbij onder meer om zaken als zwerfvuil, samenscholingen van drugsverslaafden, vandalisme etc.. De toezichthouders geven dit door aan de instanties die daar wat aan kunnen doen zoals de Roteb, politie of Gemeentewerken. Hiernaast bereidt Stadstoezicht een andere werkwijze voor, waarbij vervuilers in Spangen harder worden aangepakt. Reinigingsagenten letten daarbij vooral op vooral op vuilniszakken die naast ondergrondse containers worden geplaatst. Vervuilers krijgen binnen vijf dagen een rekening van 45 in de bus. Bij een zelfde proef in Hillesluis bleek de wijk merkbaar schoner te worden.

Gemeentewerken zet tot zeker eind dit jaar zes extra medewerkers in, naast het reguliere werk van de Wijkonderhoudsploeg. Vooral het gebied rond verwaarloosde sloopplekken wordt de komende maanden aangepakt. Zo wordt straatwerk hersteld en bankjes, papierkorven en hekjes gerepareerd of rechtgezet. Verder gaan de medewerkers verstopte straatkolken schoonmaken en (verkeers)borden vervangen of plaatsen. Ook het repareren van verzakte banden rond boomspiegels en het verwijderen van boomwortels die het straatwerk omhoog drukken staan op de actielijst.


- Start Actie Resultaat op Straat in Spangen
- Rotterdam gaat door met gebiedsontzeggingen
- Erasmusspeld voor voorzitter Christelijke Muziekvereniging
- Tarwewijk veiligheidsrisicogebied
- Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Ruoff-Hasper
- Vlaamse minister van welzijn bezoekt Rotterdam
- Dag van de Dialoog in Rotterdam
- Eerste stap in aanleg restwarmte Hoogvliet
- Erasmusspeld voor algemeen directeur Correct BV