Verbond van Verzekeraars

Geen uitsluitingsclause voor militairen in Kirgizië

Nederlandse militairen die momenteel zijn uitgezonden naar Kirgizië, kunnen aanspraak maken op hun hypotheekgebonden levensverzekering. Dat heeft het Verbond afgesproken met het ministerie van Defensie. De uitzending valt eigenlijk niet onder de overeenkomst die het Verbond in 1993 met het ministerie van Defensie heeft gesloten. Omdat de overeenkomst echter binnenkort wordt aangepast (met als gevolg dat de uitzending wél onder de overeenkomst valt), adviseert het Verbond zijn leden toch geen uitsluitingsclausules toe te passen.

Verzekeraars kunnen bij hypotheekgebonden levensverzekeringen een molestclausule toepassen, waardoor ze niet hoeven uit te keren als verzekerden bij oorlogshandelingen om het leven komen. Om defensiepersoneel toch de mogelijkheid te bieden een aan een hypotheek gekoppelde levensverzekering af te sluiten, heeft het Verbond in 1993 een overeenkomst gesloten met het ministerie van Defensie. Daarin is vastgelegd dat levensverzekeraars geen beroep zullen doen op de in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen uitsluitingsgronden, als een defensieambtenaar komt te overlijden op het moment dat hij is uitgezonden in het kader van een vredesmissie door of onder toezicht van een volkenrechtelijke organisatie. De overeenkomst is feitelijk nog nooit ingeroepen, maar is voor het arbeidsvoorwaardenbeleid van Defensie van groot belang.

Aanpassing overeenkomst
Eind september zijn in totaal tussen de 175 en 200 militairen uitgezonden naar Kirgizië. Het gaat om de stationering van een F-16 en KDC-10 detachement, die als taak hebben luchtsteun te verlenen aan grondoperaties in het kader van de operatie Enduring Freedom in Afghanistan. De uitzending valt formeel gezien niet onder de overeenkomst tussen Defensie en het Verbond, omdat de uitzending niet wordt uitgevoerd door of onder toezicht van een volkenrechtelijke organisatie. Inmiddels hebben Defensie en het Verbond echter besloten de overeenkomst (onder andere op dit punt) aan te passen. Het ontstaan van nieuwe soorten vredesmissies en de ontwikkelingen van de huizenprijzen zijn de voornaamste redenen voor deze aanpassing. De belangrijkste wijziging in de overeenkomst zal zijn dat een vredesmissie niet meer per definitie uitgevoerd hoeft te worden door of onder toezicht van een volkenrechtelijke organisatie. In dat geval zou de uitzending naar Kirgizië wel onder de overeenkomst vallen. Vooruitlopend op de aanpassing, adviseert het Verbond verzekeraars daarom om geen uitsluitingsclausules toe te passen op de militairen in Kirgizië.
Momenteel heeft het Verbond tekstueel gezien overeenstemming bereikt met Defensie over de aanpassing; over het tijdstip en de wijze van ondertekening zijn de partijen nog in gesprek.

Bondig, oktober 2002