Gemeente Weert

28-10-2002

Gemeente brengt in kaart hoe het met de leefbaarheid is gesteld

Hoe staat het met leefbaarheid in de wijken en dorpen van Weert? Voor het antwoord op die vraag wil het gemeentebestuur binnenkort een zogeheten sociale structuurschets laten maken. Dat is een overzicht van zowel de stand van zaken als van toekomstige ontwikkelingen op sociaal gebied. Zo zal het feit dat de bevolking ook in Weert aan het vergrijzen is of multicultureler aan het worden is direct gevolgen hebben voor de behoefte aan specifieke voorzieningen. Met zo'n structuurschets in de hand kan het gemeentebestuur op wijken en dorpen toegespitste zaken realiseren. Zaken waarvan op grond van actuele sociale gegevens kan worden aangetoond dat het nodig is dat worden gerealiseerd.

Om aan gegevens voor de sociale structuurschets te komen worden er binnenkort via de wijk- en dorpsraden vragenlijsten onder de bewoners verspreid. Het betreft een zogeheten gecontroleerde steekproef. Dat is een steekproef aan de hand van tevoren vastgestelde adressen. De uitkomst van die steekproef wordt vervolgens weer besproken in de wijk- en dorpsraden, met Punt Welzijn, met de politie en met woningcorporatie BALANS. Daarna gaat de stichting Symbiose aan de gang met het maken van de structuurschets.

In de sociale structuurschets wordt op een rijtje gezet:
* Welke zaken bepalen de leefbaarheid in een wijk of dorp?
* Hoe waarderen de bewoners dat?

* Welke zaken verdienen in dat verband extra aandacht?
In feite gaat het vooral om zaken als: het werkklimaat in een wijk of dorp, het woonklimaat, het sociale klimaat, het voorzieningenniveau etc.

Wanneer de structuurschets voor Weert klaar is, worden de gegevens opgenomen in een provinciale databank, zodat ze kunnen worden vergeleken met die van andere gemeenten en van andere wijken en dorpen.

Midden volgend jaar is naar verwachting de structuurschets voor Weert gereed.