Gemeente Amersfoort

Uitnodiging presentatie Kunst en Cultuur in Vathorst

datum: 25 oktober 2002

Maandag 28 oktober om 20.00 uur vindt de presentatie plaats van het Masterplan Kunst en Cultuur in Vathorst 2003 - 2012. Dit plan is bedoeld als richtinggevend kader voor de ontwikkeling van culturele activiteiten en kunst in de openbare ruimte in Vathorst. Planontwikkelaar Bert van Meggelen presenteert het plan. Stichting Vario Mundo krijgt van het college de opdracht om het masterplan uit te werken en uit te voeren.

De basis van het masterplan is aansluiting bij de belevingswereld van de toekomstige bewoners. Hun ervaringen zijn de sleutel voor de culturele programmering. Die programmering doet een beroep op de betrokkenheid van de nieuwe bewoners bij het ontstaan van een nieuw woon- en leefmilieu, niet alleen als consument, maar ook als deelnemer. Het masterplan creëert hiervoor een goede uitgangspositie. Maar of het plan slaagt is afhankelijk van de mate waarin Vario Mundo en Van Meggelen er in slagen om krachten in Amersfoort te mobiliseren en te stimuleren. De uitdaging ligt onder meer bij de culturele instellingen die nadrukkelijk uitgenodigd worden om een prominente rol te spelen in het proces.

Op maandag 28 oktober wordt hiervoor een eerste aanzet gegeven. Van Meggelen en de voorzitter van Vario Mundo presenteren dan het masterplan aan de Amersfoortse culturele instellingen, de bewonersvereniging Vathorst, de raadscommissie SOC en andere belangstellenden. Deze presentatie van circa één uur wordt gegeven in De Observant en begint om 20.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De pers is bij deze presentatie van harte welkom.

Stichting Vario Mundo is in 2000 opgericht met als doel het ontwikkelen, organiseren en ondersteunen van culturele evenementen, activiteiten en kunstuitingen in Vathorst. Op verzoek van de gemeente benaderde Vario Mundo Bert van Meggelen voor het ontwikkelen van een masterplan. Van Meggelen is onder meer bekend als intendant van de manifestatie Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Voor de uitwerking en uitvoering van het masterplan krijgt Vario Mundo voor de periode van 2003 tot 2006 de status van gesubsidieerde instelling. Van Meggelen blijft als supervisor aan het project verbonden en adviseert Vario Mundo op freelance basis.