Provincie Overijssel

Positif beeld over realisering doelstellingen streekplan West-Overijssel

Het streekplan West-Overijssel is behoorlijk effectief gebleken. Een goed uitgelijnd planvormingsproces, een strakke toetsing van gemeentelijke plannen, goed overleg met betrokkenen en meevallende economische ontwikkelingen hebben hieraan bijgedragen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het evaluatieonderzoek dat de Provinciale Commissie Beleidsevaluatie door de Universiteit Twente liet uitvoeren naar de effectiviteit van het streekplan West-Overijssel.

De Commissie adviseert Provinciale Staten van Overijssel in het kader van de streekplanevaluatie wel verbeteringen aan te brengen gericht op een meer dynamisch, ontwikkelingsgericht streekplan.

In plannen globalere, maar wel op basis van heldere vooraf geformuleerde, kaders toe te passen. Daarnaast vraagt een op ontwikkeling gericht streekplan dat de provincie Overijssel scherpe keuzen maakt van vitale projecten en ontwikkelingen waarin zij zelf het voortouw neemt in de totstandkoming en uitvoering. Volgens de Commissie Beleidsevaluatie hoort een streekplan vergezeld te gaan van een concreet en toetsbaar uitvoeringsprogramma, waarvan de resultaten consequent en inzichtelijk worden gemeten. Voor Provinciale Staten wordt het daardoor beter mogelijk op gezette tijden een inhoudelijk debat over voortgang en eventuele noodzaak tot bijstelling van de plannen te voeren. Tenslotte beveelt de Commissie aan de betrokkenheid van de burgers en externe partijen bij de totstandkoming en uitvoering van toekomstige streekplannen te vergroten door meer aandacht te besteden aan interactieve communicatie.

De Commissie wijst er op dat er inmiddels een nieuw streekplan Overijssel 2000+ is. Uiteraard zijn in dit nieuwe streekplan in opzet en inhoud wijzigingen aangebracht die soms raken aan de inhoud van de aanbevelingen. Dit maakt echter naar de opvatting van de Commissie de aanbevelingen die worden gedaan niet minder waardevol. De aanbevelingen van de Commissie Beleidsevaluatie zijn ter bespreking aangeboden aan Provinciale Staten. Het college van Gedeputeerde Staten hebben inmiddels hun zienswijze op de evaluatie eveneens aan de staten ter beschikking gesteld.

De Commissie Beleidsevaluatie bestaat uit statenleden en staat onder leiding van een externe voorzitter (de heer Havermans, ex-lid van het College van de Landelijke Rekenkamer). De Commissie brengt op basis van een door Provinciale Staten vastgesteld programma jaarlijks ongeveer vier evaluatierapporten over provinciaal beleid uit.

Bron: Commissie Beleidsevaluatie, André de Vries, telefoon 038 425 19


© 28-10-2002 Provincie Overijssel