Ingezonden persbericht

Persbericht

Arnhem, 28 oktober 2002

Arriva en Hermes duperen reizigers met overstap in Druten

Het OV-Consumentenplatform* van het Knooppunt Arnhem Nijmegen is zwaar teleurgesteld in de vervoersbedrijven Arriva en Hermes. Deze bedrijven hebben besloten om de goedlopende interliner (lijn 411) tussen Nijmegen en Tiel te knippen in Druten. Reizigers moeten hierdoor vanaf januari 2003 in Druten overstappen. De reden voor deze 'knip' is een strijd tussen beide vervoersbedrijven. Deze strijd is ontstaan sinds eerder dit jaar duidelijk werd dat Arriva vanaf volgend jaar het openbaar vervoer in het rivierengebied van Hermes gaat overnemen. Eerder al konden de bedrijven het niet eens worden over de overname van het personeel.

De knip in Druten betekent dat vele reizigers dagelijks moeten overstappen in Druten en moeten wachten op een volgende bus. Dit heeft een langere reistijd tot gevolg en betekent een aanmerkelijke verslechtering van het reiscomfort. De plannen voor de knip konden dan ook reeds vanaf het begin niet op goedkeuring van het OV-Consumentenplatform rekenen. Toch hebben beide vervoersbedrijven voor deze slechte oplossing gekozen. Beide bedrijven dulden de concurrent niet in het eigen vervoersgebied. Het OV-Consumentenplatform heeft zowel het KAN als de provincie Gelderland, de beide opdrachtgevers voor het openbaar vervoer, gevraagd om de twee kemphanen nader tot elkaar te laten komen en een reizigersvriendelijker oplossing te verzinnen. De twee overheden zeggen echter machteloos te staan tegen twee onwelwillende vervoersbedrijven, omdat ze geen dwangmogelijkheden hebben.

Het OV-Consumentenplatform betreurt deze gang van zaken ten zeerste en constateert dat de aanbesteding van het openbaar vervoer door regionale en provinciale overheden niet de beoogde verbetering, maar soms zelfs juist een verslechtering van het openbaar vervoer inhoudt.


* Het Consumentenplatform KAN bestaat uit reizigersorganisatie Rover, de gezamenlijke ouderenbonden, het Provinciaal patiëntenconsumentenplatfom en de Gelderse Milieufederatie en behartigt de belangen van de ov-reiziger.
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht