Provincie Flevoland



Provinciale bijdrage voor Justitiële jeugdinrichting Lelystad

De provincie Flevoland betaalt ruim 226.000 euro mee aan de justitiële jeugdinrichting van de stichting Rentray die momenteel in Lelystad wordt gebouwd. Met dit bedrag kan Rentray een aantal faciliteiten in de nieuwe jeugdinrichting realiseren.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft deze week ingestemd met het subsidieverzoek dat de stichting Rentray had ingediend. Rentray is een landelijke justitiële jeugdinrichting met gesloten, besloten en open groepen in Apeldoorn, Eefde en Rekken. Binnen Flevoland ontbrak tot nu toe een dergelijke instelling, hoewel daar wel behoefte aan is. Rentray heeft daarom contact gezocht met partners in de jeugdzorg in Flevoland en daarna samen met de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie van Justitie. Die aanvraag is gehonoreerd en inmiddels is de bouw van de nieuwe instelling al aan de gang. In Lelystad verrijst een gebouw met 120 opvangplaatsen.

De provincie vindt het van groot belang dat een dergelijke voorziening wordt toegevoegd aan de jeugdzorg in Flevoland en heeft daarom een bijdrage gereserveerd voor Rentray. Van het toegekende bedrag wil Rentray een aantal zaken realiseren. Zo wordt een fors bedrag (ca. 85.000 euro) uitgetrokken om onderzoek te doen naar de effectiviteit van de zorgprogramma's die aan de jongeren in de jeugdinrichting wordt aangeboden. Verder wordt er een kas bij de instelling gebouwd waar jongeren die bij Rentray de beroepsopleiding groen volgen, praktijkles kunnen krijgen. Ook wordt het provinciale geld gebruikt om jongeren te helpen bij het vinden van zelfstandige huisvesting.

Het subsidie aan de stichting Rentray wordt 22 november aanstaande besproken in de statencommissie voor Financiën, Zorg, Welzijn en Europa. Daarna volgt een besluit van Provinciale Staten in de vergadering van 12 december, aanvang 19.30 uur.