Gemeente Nieuwegein

Reactie b&w op plan Corio voor binnenstad

Op 23 oktober heeft Corio in een extra bijeenkomst van de commissie Binnenstad, waarvoor ook de overige raadsleden waren uitgenodigd, een planuitwerking voor een aantal locaties in het oosten van de binnenstad gepresenteerd en toegelicht. Het college van burgemeester en wethouders heeft, in een eerste reactie op de planuitwerking en de financiële vertaling ervan, over verschillende punten gesproken.

Stedenbouwkundig en planologisch
Het college vindt de planuitwerking van Corio een goed vertrekpunt voor verdere uitwerking. Het plan bevat een voorstel voor vernieuwing en uitbreiding van winkels en horeca. Het college kan zich daarin vinden. Alleen wat betreft het aantal woningen acht het college een substantieel groter oppervlak noodzakelijk.

Financieel-economische aspecten
Een aanzienlijk kleiner aantal woningen leidt tot aanzienlijk mindere grondopbrengsten. Omdat Corio bovendien rekent met lagere 'Vrij op naam-prijzen' voor de woningen, is er een groot verschil tussen het bod van Corio en de opbrengsten zoals geraamd in het IOB.

Daarnaast brengt Corio de kosten die samenhangen met de renovatie en vernieuwing van het betrokken deel van het bestaande winkelcentrum, ten laste van de planuitwerking. Hiermee wordt naar de mening van het college de gemeentelijke grondexploitatie onevenredig zwaar belast. Het totale verschil tussen het bod van Corio en de opbrengsten zoals geraamd door de gemeente wordt daarmee onoverbrugbaar.

Invoerdatum 28-10-2002