Hoofd Bedrijfschap Ambachten

24 oktober 2002

Mkb-er niet bang voor voortbestaan eigen bedrijf Over de ontwikkeling van de economie in het algemeen zijn de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf nog niet geheel gerust. Maar over het voortbestaan van hun eigen bedrijf zijn zij een stuk optimistischer. Ook blijven zij daar in investeren, al worden grote investeringen in onder meer gebouwen nog wel even uitgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek dat MKB-Nederland door het Nipo heeft laten houden onder enkele duizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Gunstig groeiperspectief mkb
De gemiddelde winstgroei van het midden- en kleinbedrijf zal in de periode 2003-2006 rond 6% bedragen. De groei van de totale afzet komt uit op ongeveer 2,75% en er zal een beduidende
arbeidsproductiviteitsgroei worden gerealiseerd. De groei van ondernemingen zal aanzienlijk geringer zijn dan in de jaren negentig. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Het midden- en kleinbedrijf in de jaren 2003-2006, dat EIM (Onderzoek voor Bedrijf & Beleid) op basis van een rapport van het Centraal Planbureau heeft gemaakt.

Werkgelegenheid in mkb loopt terug
De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf (mkb) neemt in 2002 voor het eerst sinds vele jaren af. De afname is het sterkst in de industrie. In de detailhandel is nog wel sprake van werkgelegenheidsgroei. In veel sectoren is sprake van stabilisatie van werkgelegenheid. Hoewel voor volgend jaar verwacht wordt dat de groei in Nederland aantrekt, wordt in het mkb geen substantiële werkgelegenheidsgroei verwacht. Dit blijkt uit het rapport Kleinschalig Ondernemen 2002 van EIM, dat binnenkort verschijnt. Dit rapport is gebaseerd op een doorrekening van de Macro-Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau.

Record aan faillissementen in Nederland
De afgelopen drie maanden zijn 1.702 faillissementen uitgesproken en ook het aantal schuldsaneringen stijgt sterk. Vooral startende bedrijven die slecht op de mindere economische omstandigheden waren voorbereid vallen om. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het financiële onderzoeksbureau Graydon. Nog nooit zijn zoveel faillissementen uitgesproken, aldus Graydon.

Banen ontstaan bij kleine bedrijven
Het midden- en kleinbedrijf als banenmotor hapert, zegt banktoezichthouder Wellink. Dat heeft gevolgen voor de economische groei. De Nederlandse Bank werpt zich op als hoeder van het kleinbedrijf. Het is een nieuw terrein voor ons.

Mkb-branches presenteren zich gezamenlijk op arbeidsmarkt In veel branches zijn (volop) vacatures en veel opleidingsrichtingen hebben moeite om voldoende leerlingen te krijgen. Toch hebben ondernemers en brancheorganisaties doorgaans niet de mogelijkheid aan deze banen- en scholingsmarkten mee te doen, onder andere door tijdgebrek en beperkte financiële middelen.

RWI stelt subsidie vast voor banen werkzoekenden De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) stelt van 1 september 2002 tot 1 januari 2003 in totaal 16.700.000 beschikbaar om werklozen en mensen die werkloos dreigen te worden, aan het werk te helpen respectievelijk te houden.

CWI beschrijft trends in wervingsgedrag
Werkgevers zijn in 2001 meer wervingskanalen gaan gebruiken dan in voorgaande jaren. De betekenis van de personeelsadvertentie en informele kanalen nam toe, uitzendbureaus kregen minder te doen. Internet is in opkomst, maar speelt nog geen rol van betekenis. Dit stelt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in het rapport Hoe werven bedrijven. Het wervingsgedrag van bedrijven wordt jaarlijks onderzocht.

MKB-Nederland en Ministerie SZW starten voorlichtingscampagne zzp-ers In Nederland starten jaarlijks zon 55.000 mensen een eigen onderneming. In de meeste gevallen doen zij dit alleen, dat wil zeggen als eenmanszaak. Veel ondernemers besluiten ook in de toekomst het bedrijf alleen te runnen, als zzp-er, zelfstandige zonder personeel.

Zzper aanzienlijk professioneler geworden
Uit panelonderzoek van EIM en TNO-Arbeid blijkt dat, na een eerdere peiling in 1999, de groep zelfstandigen zonder personeel (zzpers) in 2001 aanzienlijk professioneler is geworden. Dit blijkt onder andere uit de manier waarop zij aan opdrachten komen, de werkvoorraad die zij hebben, de wijze waarop zij hun tarief vaststellen en het aantal opdrachtgevers voor wie zij werken.

Vereniging PZO voor zelfstandigen zonder personeel opgericht Op 24 september 2002 is de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) opgericht. Deze zelfstandige, onafhankelijke koepelorganisatie heeft tot doel de belangenbehartiging van en dienstverlening aan zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzpers) uit alle sectoren.

Midden- en kleinbedrijf innoveert te weinig
Bedrijven in het midden- en kleinbedrijf zijn steeds minder bereid tot innovaties. Juist vernieuwingen van producten en productieprocessen kunnen de economische groei binnen het mkb weer aanzwengelen, en helpen de hoge loonkosten te reduceren. Slechts 5% van de innovaties is echt nieuw te noemen, de rest is geadopteerd van andere branches en bedrijven.

Bedrijfsbelasting vooral van mkb
Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) hebben in 2000 11 miljard belasting over hun winst betaald in de vorm van inkomsten- vennootschapsbelasting. Daarmee waren zij goed voor ruim de helft van de betaalde winstbelasting ( 21 miljard). In het bruto binnenlands product wogen zij echter minder zwaar mee, zo blijkt uit berekeningen die het onderzoeksinstituut EIM heeft gepubliceerd.

Toename werkloosheid kleiner dan in voorjaar
De groei van de werkloosheid zet weliswaar door, maar is minder hoog dan enkele maanden geleden. In de eerste helft van dit jaar steeg de werkloosheid met gemiddeld zesduizend per maand. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maanden juni tot en met augustus van dit jaar telde het CBS gemiddelde 166.000 werklozen. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden komt het CBS op een werkloosheid van 175.000.

Bedrijven betalen bijna een derde FNV-uitgaven
FNV Bondgenoten is in toenemende mate financieel afhankelijk van donaties door bedrijven. De grootste vakbond van Nederland rekent volgend jaar op 24 miljoen aan zogeheten werkgeversbijdragen of vakbondstientjes. Op de totaal begrote baten van 90 miljoen zijn werkgeverssubsidies aan FNV Bondgenoten goed voor 27%. Vier jaar terug dekten de werkgeversbijdragen nog slechts een vijfde van de begroting.

Subsidiepotjes blijken al leeg
Het ministerie van Financiën heeft drie subsidieregelingen voor het bedrijfsleven met onmiddellijke ingang stopgezet omdat het geld voor dit jaar op is.
Het gaat om de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA).

De CAO-klapper
Welke Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) is op mij van toepassing? Die vraag is eenvoudig te bepalen met behulp van de handige CAO-klapper. Aan de hand van een aantal vragen wordt u naar de juiste CAO geleid.

Kwart CAOs discrimineert tijdelijke werknemers
In een kwart van de CAOs wordt een onderscheid gemaakt tussen vaste en tijdelijke werknemers. Dit betekent dat werknemers met een tijdelijk dienstverband in die gevallen niet dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als vast personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie dat is gepubliceerd.

CAO in begrijpelijke taal voor leerlingen
De sociale partners in de bakkerijbranche hebben een leerlingenstatuut Bakkersbedrijf uitgebracht met de titel De CAO? Dat zit zo!. Het statuut geeft leerlingen antwoord op de meest voorkomende vragen over de vragen over de CAO Bakkersbedrijf. De sociale partners hebben dit initiatief genomen omdat de CAO door de juridische formuleringen en het officiële taalgebruik voor leerlingen niet altijd even makkelijk te lezen blijkt.

Voor het eerst meer via PIN afgerekend dan contant in winkels Er wordt bijna 5 miljard keer per jaar afgerekend in de gevestigde detailhandel. Transacties met contant geld komen nog steeds verreweg het meest voor (4.185 miljoen in 2001). De PIN-pas maakt een enorme opmars en wordt naar omvang van het totale afgerekende bedrag in 2002 voor het eerst belangrijker dan contant betalen (raming).

EZ: elektronisch bedrijvenregister in 2003 van start Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is verantwoordelijk voor de coördinatie van een elektronisch bedrijvenregister waarbij verder de Belastingdienst, het UWV, de Kamers van Koophandel en het CBS betrokken zijn. Uit een regeling van EZ, die in de Staatscourant is gepubliceerd, blijkt dat wordt beoogd om in 2003 een startversie van het BBR operationeel te hebben.

Verzekeraar geeft miljoenen aan mkb
Verzekeringsmaatschappij De Amersfoortse gaat het midden- en kleinbedrijf (mkb) binnenkort vele miljoenen euros aan reeds betaalde verzekeringspremies teruggeven. Dit heeft de Fortis-dochter besloten naar aanleiding van het eerdere besluit van het kabinet om de wao-boete voor kleinere bedrijven te schrappen.

Kleine aannemer vaak zeer slordig met veiligheid Kleine aannemers springen vaak zeer slordig om met de veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit een landelijke actie die de Arbeidsinspectie onlangs in de bouw heeft gehouden. Bij de controle van 400 veelal kleine bouwbedrijven met minder dan 10 man personeel werden meer dan 300 overtredingen geconstateerd. In meer dan de helft van deze gevallen bleken de werknemers onvoldoende beschermd tegen valgevaar.

Kappers verhoogden prijzen na euro niet
Kappers hebben geen misbruik gemaakt van de invoering van de euro door de prijzen op te drijven.

Levensmiddelen te warm bewaard door bedrijven
Meer dan zeshonderd bedrijven hebben onlangs een boete of waarschuwing gekregen, omdat zij levensmiddelen boven de toegestane 7 graden bewaarden. De Keuringsdienst van Waren controleerde deze zomer bij ruim 2.500 bedrijven de bewaartemperatuur van de verkoopvoorraden. Goede koeling is belangrijk, omdat dit bederf en de uitgroei van ziekmakende bacteriën tegengaat.