OPTA

Jens Arnbak eerste voorzitter Europese OPTAs

Den Haag 28 oktober 2002 OPTA-voorzitter prof. dr. J.C. Arnbak is afgelopen vrijdag in Brussel gekozen tot de eerste voorzitter van de European Regulators' Group for electronic communications networks and services (ERG). De benoeming vond plaats tijdens de oprichtingsbijeenkomst van de ERG en geldt in beginsel tot 1 januari 2004.

De ERG vormt de verbinding tussen de nationale toezichthouders en de Europese Commissie. De ERG is bedoeld als platform waar de Commissie en nationale toezichthouders gezamenlijk werken aan een samenhangende uitvoering van de nieuwe regelgeving voor de markten van elektronische communicatie die uiterlijk 25 juli 2003 van kracht moet zijn in elke lidstaat van de EU. De nationale toezichthouders die in ERG participeren zullen de Commissie ook adviseren op dat vlak. Door de samenwerking met de Commissie kan de ERG een zinvolle aanvulling betekenen op het werk van de al bestaande Independent Regulators Group (IRG). Dit is sinds 1998 het samenwerkingsverband van de nationale toezichthouders, zonder de Commissie. Jens Arnbak zal het voorzitterschap van ERG uitoefenen naast zijn voorzitterschap van het college van OPTA.

Jens Arnbak: De ERG kan een belangrijke rol spelen in het wegnemen van drempels die aanbieders tegenkomen als zij in verschillende Europese lidstaten actief zijn. Ik vind het belangrijk om daar een bijdrage aan te leveren. Het is van belang om marktpartijen goed te betrekken bij wat de ERG doet. Zo kunnen marktpartijen ons tot 31 december a.s. laten weten welke onderwerpen in 2003 op het werkprogramma van ERG zouden moeten staan. Met die kennis kunnen we de juiste prioriteiten leggen in het werk van ERG het komende jaar. Bijdragen kunnen worden gezonden naar: infso-A1@cec.eu.int of naar salonso@cmt.es.

Curriculum vitae
Jens Christian Arnbak (1943) studeerde in 1968 af als natuurkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool van Denemarken, waar hij ook in 1970 promoveerde. Daarna was hij tot 1980 als internationaal ambtenaar werkzaam bij het SHAPE Technical Centre in Den Haag, met name op het gebied van internationale satellietsystemen en digitale netwerken voor politieke besluitvorming in de NAVO. In 1979 werd hij benoemd tot hoogleraar in de radiocommunicatie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 1986 is hij verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Aan die universiteit was hij tevens hoogleraar Technisch Bestuurskunde van 1994 tot zijn benoeming, in 1997, als collegevoorzitter van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).