Gemeente Heeze-Leende


Cholesterol en voeding

In samenwerking met GGD Zuidoost Brabant bieden de lokale infopunten van de Gezondheidswijzer het Gezondheidsthema van november aan: cholestorol en voeding.

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Zo dient cholesterol onder andere als bouwsteen voor de celmembranen van de lichaamscellen, die steeds worden afgebroken en vernieuwd. Zonder cholesterol kan het lichaam niet goed functioneren. Een teveel ervan is echter schadelijk.

Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf aan in de lever en een klein gedeelte neemt het lichaam rechtstreeks op uit de voeding. Normaal maakt het lichaam precies voldoende cholesterol om goed te kunnen functioneren.

Te hoog cholesterol
Een te hoog cholesterolgehalte kan komen door het eten van teveel, met name verzadigde, vetten, of cholesterolrijke voedingsmiddelen. Ook erfelijkheid en een te hoog lichaamsgewicht kunnen oorzaken zijn. Teveel cholesterol kan leiden tot het dichtslibben van de slagaders (artherosclerose). Hierdoor krijgen de achterliggende organen te weinig of helemaal geen bloed meer en kunnen een hartinfarct, beroerte, of andere vaatziekten het gevolg zijn.

Cholesterol in balans
Goede voeding, afvallen bij overgewicht en meer bewegen hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. Informatiemateriaal over cholesterol is te verkrijgen bij het lokale infopunt van de gezondheidswijzer in het Infopunt Heeze.

Het Infopunt Heeze is gevestigd in de Openbare Bibliotheek, Jan Deckersstraat 30, Heeze, tel. 226 55 97. Op ma, wo, do en vr. is er van 14.00-16.00 uur een baliemedewerker aanwezig. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek is de ruimte vrij toegankelijk om informatiemateriaal te lezen of een folder mee te nemen. De openingstijden van de bibliotheek zijn ma 14.00-20.00 uur, wo 14.00-17.30 uur, do 14.00-17.30 uur, vr. 14.00-20.00 uur, za 10.00-13.00 uur. Daarnaast is de leeszaal van ma tot en met vr. ook van 10.00-12.00 uur geopend.
Bezoek ook de websites www.voedingscentrum.nl en www.gezondheidsnet.nl