Gemeente Amsterdam


Protocol gedragsregels zwembaden succesvol

Burgemeester Job Cohen en wethouder Hester Maij (Sport) zijn tevreden over de eerste resultaten van het protocol gedragsregels zwembaden dat in juli in Amsterdam werd ingevoerd. Het protocol is een gezamenlijk project van de politie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie, de Amsterdamse zwembaden en de Amsterdamse stadsdelen. Het protocol beschrijft maatregelen waarmee overlast in zwembaden kan worden beteugeld en geeft het juridische kader aan waarbinnen agressieve of intimiderende bezoekers, al dan niet met hulp van de politie, uit het zwembad kunnen worden verwijderd. Deze personen kunnen een toegangsverbod krijgen.

Het protocol wordt met succes uitgevoerd in vrijwel alle zwembaden in Amsterdam. In totaal zijn de afgelopen maanden 62 zwembadverboden (variërend van een dag tot twee jaar) uitgedeeld. In het algemeen blijkt dat degenen die de verboden hebben gekregen zich eraan houden en zich niet meer misdragen. Het grootste voordeel van het protocol is echter de preventieve werking die er vanuit gaat. Sommige zwembaden hebben geen verboden hoeven uit te delen, omdat alleen de dreiging ermee al voldoende was om agressief of intimiderend gedrag tegen te gaan. Het personeel van de zwembaden ervaart het protocol als zeer positief; het protocol biedt houvast.

De samenwerking tussen politie, justitie en de zwembaden is als zeer positief ervaren. De invoering van het protocol heeft geleid tot een betere informatie-uitwisseling tussen de betrokken partijen. Zwembaden hebben veel expertise uitgewisseld over het tegengaan van agressie. In het stadsdeel Amsterdam-Noord is recentelijk een proef gestart met het geven van agressietrainingen aan zwembadpersoneel door de politie en de wijkregisseur. Deze trainingen blijken zeer effectief te zijn en zullen binnenkort ook in andere zwembaden worden gegeven. Het protocol is ook in andere gemeenten uit de regio Amsterdam-Amstelland, zoals Amstelveen en Diemen, ingevoerd.

Het college van B&W geeft hoge prioriteit aan het thema veiligheid, niet alleen op straat, maar ook in semi-openbare gebouwen zoals zwembaden. Volgens burgemeester Cohen en wethouder Maij is nu gebleken dat een protocol gedragregels een goed instrument kan zijn om veroorzakers van agressie aan te pakken. Cohen en Maij zijn ook verheugd dat het protocol de deelnemende partijen stimuleert tot betere samenwerking op het gebied van veiligheid.

Amsterdam, 28 oktober 2002 Stefan Rutte


---


-

© gemeente Amsterdam - 28-10-2002