Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 28 oktober 2002

Jongeren vragen om aandacht voor veiligheid
Balkenende gaat met jongeren in gesprek over normen en waarden

De dodelijke mishandeling van een 22-jarige student door twee andere jongeren is afgelopen week de aanleiding geweest voor een opleving van maatschappelijk debat over jongeren, geweld, veiligheid en normen en waarden. Tijdens het Nationaal Jeugddebat, vandaag (28 oktober) in de Tweede Kamer, vragen jongeren o.a. demissionair minister Nawijn om meer veiligheid op straat. Joost de Bruin, voorzitter Nationale Jeugdraad: Natuurlijk moet er gesproken worden over geweld door jongeren. Niet voor niets vragen jongeren tijdens het Nationaal Jeugddebat zelf ook om meer aandacht voor veiligheid. De Jeugdraad wil graag aandacht voor het feit dat de discussie over veiligheid en geweld door en onder jongeren ook mét jongeren gevoerd moet worden. In de huidige discussie over het veiligheidsbeleid zijn jongeren amper betrokken. Joost de Bruin: Jongeren zijn altijd een actieve partij in campagnes tegen zinloos geweld. Bovendien zijn we zelf ook het grootste slachtoffer van geweld op straat, of dat nou wel of niet door jongeren gebeurt. Als je beleid wilt maken om geweld door en onder jongeren tegen te gaan, moet je hen daar ook bij betrekken. Dat gebeurt in Nederland echter veel te weinig!

Tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer in Den Haag gaan maandagmiddag ongeveer 100 jongeren in debat met leden van het, inmiddels demissionaire, kabinet. In april gingen de jongeren al met de lijsttrekkers van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen in debat over de onderwerpen die ook maandag besproken zullen worden.

Premier Balkende opent het Jeugddebat met een korte inleiding over wat normen en waarden voor hem betekenen en nodigt de deelnemers van het Jeugddebat uit om met hem daarover in discussie te gaan. De Nationale Jeugdraad vindt dat echter niet genoeg. Er wordt in Nederland op beleidsniveau nog steeds vooral over jongeren gesproken. De Jeugdraad wil dat zowel op landelijk als lokaal niveau jongeren de komende kabinetsperiode vaker en meer structureel bij besluitvorming over onderwerpen zoals veiligheid worden betrokken. Voorbeelden van betrokkenheid van jongeren bij veiligheidsbeleid zijn er in Nederland nauwelijks. Waar het wel gebeurt, zoals tijdens het Safe City-project in Utrecht, waar jongeren zelf oplossingen moesten bedenken om hun veiligheid in de stad te vergroten, komen jongeren met concrete en goed uit te voeren oplossingen.


---
Noot voor de redactie,