Nederlandse Vereniging van journalisten

28/03/2002 NVJ Algemeen
`Niet laten misleiden door Bouwman's mantra'

De NVJ noch de vakbonden van het niet-journalistieke personeel laten zich van de wijs brengen door de mantra van Theo Bouwman dat de continuïteit van heel PCM in gevaar komt. Aldus Hans Verploeg van de NVJ naar aanleiding van Bouwman's repliek op `Het morele failliet van PCM'.
Verploeg: `We vragen zeker niet het uiterste van PCM maar wel een behoorlijk beleid voor werknemers van wie de baan komt te vervallen en voor wie op de journalistieke arbeidsmarkt werkloosheid dreigt. Bouwman's reactie is niet correct als we naar de opstelling van de NVJ bij de bedrijven kijken. De continuïteit staat bij ons altijd voorop. Ook de NVJ heeft soms om harde maatregelen gevraagd maar wel gepaard aan een behoorlijke sociaal vangnet.'
Mede op initiatief van de NVJ houden de bonden en de COR vast aan het verzoek aan PCM om duidelijkheid te verschaffen over de financiële situatie van het concern dat er volgens de leiding dermate beroerd voor staat dat een redelijke afvloeiingsregeling niet meer betaald zou kunnen worden.
De NVJ blijft ook geïnteresseerd in de periode van voorkennis van het management over deze feiten, hun verantwoordelijkheid voor de nu als een vast feit aangedragen belabberde financiële situatie van PCM en de datum van het omslagpunt daarin.
`Als je nu alle exit interviews leest met de voorganger van de net aangetreden Bouwman, Cees Smaling, is de huidige situatie bij PCM de schuld van iedereen behalve van het directionele management zelf', aldus Verploeg. `Smaling heeft gouden winstjaren gehad om de boel bij PCM op orde te brengen. Dat is onvoldoende gebeurd. Dit maakt het aanvaarden van de huidige argumentatie en te vage financiële onderbouwing om ruim 350 mensen - van wie de helft journalist - zonder fatsoenlijk sociaal plan op straat te zetten bijzonder moeilijk. Daar blijft het niet bij. Straks komen er ook reducties bij de andere kranten. Ook voor die collega's valt hun toekomst binnen het concern in duigen. Het is toch redelijk ook voor hen een behoorlijk sociaal plan te vragen. En voor misschien wel 700 niet journalistieke werknemers - buiten de collega's van Parool/Weekmedia - dreigt er " outsourcing".' Hans Verploeg hoopt deze week meer duidelijkheid te krijgen van de inmiddels door de COR aangetrokken externe deskundige Arie van der Zwan. De NVJ heeft bovendien ook zelf nog een financiele specialist ingehuurd voor een tweede oordeel. `Er staat te veel op het spel om over één nacht ijs te gaan', aldus algemeen secretaris Hans Verploeg