Katholieke Universiteit Nijmegen

Europese gezinsonderzoekers naar Nijmegen voor oprichting Europese Society
Europese onderzoeksinstituten op het gebied van gezinsonderzoek gaan samenwerken. Van 30 oktober tot en met 2 november zijn gezinsonderzoekers van twaalf Europese instellingen in Nijmegen voor de oprichtingsconferentie van hun European Society on Family Relations. Initiatiefnemer prof. dr. Jan Gerris van het Nijmeegs Instituut voor Gezinsonderzoek: "De meerwaarde van deze Society is uitwisseling van gegevens op Europees niveau. We willen docenten, onderzoekers en promovendi bij elkaar brengen om samen de resultaten van hun werk te bespreken en zo te komen tot nieuwe benaderingen". De oprichtingsbijeenkomst vindt plaats op woensdag 30 oktober. De inhoudelijke conferentie begint donderdag 31 oktober.

Tijdens de twee conferentiedagen zijn er vijf plenaire bijeenkomsten, tal van parallelsessies en een aantal posterpresentaties. Onderwerpen van de plenaire bijeenkomsten zijn:

- Child care, onder leiding van prof. Marianne Riksen-Walraven, die eerder dit jaar veel belangstelling kreeg voor uitspraken in haar oratie. Ze baseerde haar stellingen op onderzoek van de Britse prof. Jay Belsky. Belsky en prof. dr. Liselotte Ahnert van de Vrije Universiteit van Berlijn spreken hier over consequenties van thuiszorg of kinderopvang voor de vroegkinderlijke ontwikkeling. Andere thema's zijn:

- Individuele ontwikkeling in sociale context, onder leiding van prof. dr. Klaus Schneewind van de Universiteit van Munchen, met medewerking van prof. dr. Lea Pulkkinen (Finland) en prof. dr. Marcel van Aken, Universiteit Utrecht.
- Het gezin onder de loep,
onder leiding van prof. dr. Hans-Georg Voss, Universiteit van Darmstadt, met bijdragen over ouder-kindrelaties van prof. dr. Kurt Kreppner, Max Planck Instituute for Human Development, Berlijn en dr. William Cook, van de afd. psychiatrie van het Maine Medical Center, Maine, USA.

- Preventie en Interventie
onder leiding van dr. Anna Marie Fontaine, met bijdragen van prof. dr. Karen Bogenschneider, University of Winconsin-Madison en dr. N. Heinrichs, Braunschweig University.
De laatste plenaire sessie op zaterdag 2 november inventariseert nieuwe wegen in het gezinsonderzoek. Onder leiding van prof. dr. Jan Gerris wordt de balans opgemaakt voor de toekomst. 21-10-2002