Provincie Overijssel

Overijsselse waarderijng voor evaluatie streekplan

Het onlangs verschenen rapport evaluatie streekplan West-Overijssel, een evaluatie van het streekplan uit 1993, is door Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel met waardering ontvangen. Veel van de uitkomsten van de evaluatie zijn reeds opgenomen in het twee jaar geleden tot stand gekomen streekplan Overijssel 2000+ als één van de drie plannen voor de leefomgeving.

Naast de ontvangst van het rapport reageren Gedeputeerde Staten op de aanbevelingen van de commissie Beleidsevaluatie Streekplan West-Overijssel, die de opdracht tot het evaluatieonderzoek heeft gegeven. Deze commissie doet de aanbeveling om het rapport, de aanbevelingen van de commissie en de reactie van gedeputeerde staten te bespreken in de adviescommissie Sterke steden en vitaal platteland en vervolgens in een plenaire vergadering van PS. In haar aanbevelingen onderstreept zij de wens om de kern van het streekplan in het algemeen, ongewijzigd te laten. Een concreet uitvoeringsprogramma moet wel deel uitmaken van het plan. Verder steunt de commissie het streven om vanuit het streekplan meer aan regionale ontwikkeling te werken. Meer concrete projecten zijn dus gewenst, waarbij Provinciale Staten duidelijk moeten aangeven in welke projecten de provincie als trekker zou moeten optreden. De Commissie beleidsevaluatie ziet verder de vorming van de nieuwe (heringedeelde) gemeenten als een extra kans om in de uitvoering het ontwikkelingsgerichte karakter van het streekplan te versterken. Provinciale Staten werken binnen het brede verband als projectleider en zetten dus de hoofdlijnen uit. De betrokkenheid van de Overijsselse bevolking moet waar nodig worden gestimuleerd.

Uit het rapport is gebleken dat het streekplan in dit geval voor de meeste kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu als toetsingskader dienst heeft gedaan. Aan de hand van een serie interviews met gemeenten, provinciemedewerkers en andere belangrijke doelgroepen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het streekplan als toetsingsinstrument eenduidig wordt toegepast.

Daarnaast gaat het rapport dieper in op de vraag naar de doelstellingen van het streekplan West-Overijssel. Het zorg dragen voor sterke steden en een vitaal platteland is immers het leading uitgangspunt geweest voor de opzet van dit streekplan. De hoofddoelstellingen ten aanzien van bevolkingsspreiding en stedelijke concentratie zijn grotendeels bereikt. De overige doelgroepen vertoonden een minder coherente opinie over de gerealiseerde doelen. Wel waren alle ondervraagden positief over het versterken van de steden in deze regio.

Met de ontvangst van dit rapport wordt nu de gang gemaakt naar Provinciale Staten. Op 30 oktober komt de evaluatie aan de orde in de vergadering van PS. Als PS het voorstel van de commissie beleidsevaluatie volgen, wordt de evaluatie eerst inhoudelijk besproken in een vergadering van de adviescommissie Sterke steden en vitaal platteland, waarna dan de inhoudelijke behandeling in een plenaire vergadering van Provinciale Staten volgt.

Bron: provincie Overijssel


© 22-10-2002 Provincie Overijssel