Rijksuniversiteit Groningen

Leverproblemen bij overgevoeligheid voor daglicht onderzocht

De ziekte EPP waardoor patiënten overgevoelig zijn voor daglicht is zeldzaam, maar de aandoening is bekender geworden doordat de vrouw van voormalig Duits Bondskanselier Helmut Kohl eraan leed. In Nederland zijn er ongeveer 300 patiënten met erythropoëtishe protoporfyrie (EPP). Leo Meerman onderzocht de gevolgen van deze aandoening voor de lever en beschrijft de behandeling van twee patiënten die in 1990 voor een levertransplantatie naar het AZG kwamen. "Dit was eigenlijk de aanleiding van mijn onderzoek", zegt Meerman. "Er moesten veel speciale maartregelen worden getroffen rond de ingreep, alleen al omdat patiënten met overgevoeligheid voor licht ook niet tegen felle operatielampen kunnen. Daarnaast kan de nieuwe lever ook weer snel beschadigd raken." In zijn proefschrift beschrijft hij uitgebreid welke preventieve maatregelen zijn genomen en hoe de operaties verliepen.

EPP-patiënten hebben een aangeboren enzymtekort waardoor het lichaam te veel protoporfyrine (PP) aanmaakt, een stof die zich ophoopt in onder andere de huid en de lever. Onder invloed van daglicht en ultraviolet licht veroorzaakt PP verbranding van de huid. Daardoor kunnen deze patiënten overdag niet naar buiten. Bij een klein aantal EPP-patiënten raakt de lever zodanig beschadigd dat deze getransplanteerd moet worden. Het is echter niet zo dat de patiënt geneest van EPP na zo'n transplantatie, stelde de promovendus vast. Meerman deed verder onderzoek naar de oorzaken en de gevolgen van ophoping van PP in de lever. Hij ontdekte onder meer dat de schade aan de lever niet alleen direct wordt veroorzaakt door de PP, maar ook door de vorming van agressieve gal. Daarnaast blijkt uit zijn onderzoek dat EPP bij proefdieren leverkanker kan veroorzaken. /ImK

Leo Meerman (Den Haag 1954) studeerde geneeskunde in Rotterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Maag- Darm- en Leverziekten van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Momenteel is Meerman gastro-enteroloog in een maatschap te Leeuwarden.

Datum en tijd

woensdag 30 oktober 2002, 16.00 uur

Promovendus

L. Meerman, tel. (058)286 69 50, e-mail:
l.meerman@znb.nl (werk)

Proefschrift

The power of purple. Protoporphyrins in the liver

Promotor

prof.dr. P.L.M. Jansen

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Prijs