Rijksuniversiteit Groningen

De moleculaire motor

'Jonge Doctor' Richard van Delden maakte deel uit van het onderzoeksteam dat in 1999 voor het eerst het principe aantoonde van een moleculaire motor die op licht werkt. Slim gebruik maken van de chiraliteit (spiegelbeeldstructuur) van moleculen is de rode draad in zijn proefschrift. Sommige moleculen komen in twee spiegelbeeldvormen voor, vergelijkbaar met een linker- en rechterhand. Chiraliteit kan onder andere worden toegepast in moleculaire schakelaars die om te zetten zijn met licht, de zogenaamde chiroptische moleculaire schakelaars. Van Delden heeft dit systeem eerst verbeterd en daarna getest in een omgeving van vloeibare kristallen. Het bleek dat de chiraliteit van de moleculaire schakelaars wordt overgedragen aan de omgeving: niet-chirale vloeibare kristallen worden chiraal als er chiroptische schakelaars aan worden toegevoegd. Een belangrijk gevolg daarvan is dat de kleur van de vloeibare kristallen verandert, bijvoorbeeld van groen naar oranje. Hier ligt, aldus de onderzoeker, een basis voor toekomstige toepassingen.

In een moleculaire schakelaar draait één helft van een molecuul ongeveer 100 graden ten opzichte van de andere helft. In 1999 kwam de groep waarin Van Delden werkt in het nieuws toen men er in slaagde de schakelaar in vier stappen 360 graden rond te laten draaien. Schakelen wordt dan roteren. Ook deze 'motor' werd door Van Delden in een vloeibaar kristal getest. Hij toonde aan dat de motor dan nog steeds draait en dus in een praktische omgeving kan werken.

Dr. Richard van Delden (Stadskanaal, 1974) studeerde scheikunde in Groningen. Hij verrichtte het promotieonderzoek bij de afdeling Organische en Moleculaire Anorganische Chemie van het Stratingh Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn promotie - op 26 april 2002 - is hij niet van werkkring veranderd.

Datum en tijd

woensdag 30 oktober 2002, 16.30 - 17.30 uur

Spreker

dr. Richard van Delden

Titel

De moleculaire motor

Serie

Jonge Doctors

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 55 94, www.rug.nl/studium

Lezing