Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Verhuizing, woonwagenbeleid in beweging
Een symposium over de stand van zaken van een aantal vernieuwende landelijke woonwagenprojecten.
Op woensdag 30 oktober 2002 organiseren Oosterpoort Wooncombinatie en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) samen het symposium Verhuizing, woonwagenbeleid in beweging in Café-restaurant De Linde te Groesbeek.
Aanleiding voor Oosterpoort Wooncombinatie om dit symposium te organiseren, is de bijdrage die zij wil leveren aan vernieuwingen binnen de volkshuisvesting. Een voorbeeld daarvan is een bijzonder project dat in de loop van 2002 in Groesbeek verwezenlijkt is: de bouw van twaalf permanente woningen voor even zovele zigeunerfamilies en de inrichting van een tijdelijke standplaats aan de rand van het dorp. Dit project is onlangs gereedgekomen.
Ongeveer tegelijkertijd heeft de SEV een landelijk experimentenprogramma afgerond dat zich richtte op de exploitatieproblematiek van woonwagencentra in Nederland. Oosterpoort Wooncombinatie en de SEV zien dit als hét moment voor een landelijk symposium over de huidige stand van zaken rond het woonwagenbeleid in Nederland.
Programma
In het ochtendgedeelte leveren de gemeenten Apeldoorn en Nijkerk een bijdrage door te vertellen over hun ervaringen met de verkoop van standplaatsen. Hierna gaan zij in discussie met de dagvoorzitter drs. J. van Dam van Quintis, adviesbureau op het gebied van wonen. Na de bezichtiging van de woonwagenlocatie zal s middags het Groesbeekse project van verstening geëvalueerd worden door de gemeente Groesbeek en Oosterpoort Wooncombinatie. Dit project houdt in dat woonwagenbewoners onder bepaalde voorwaarden naar een stenen woning verhuisden. Jasper van der Wal, programmabegeleider woonwagens bij de SEV, stippelt hierna de agenda voor de toekomst uit. Hij zal een prikkelende interactieve lezing geven. De dag wordt afgesloten door een forumdiscussie over de zegeningen en nadelige effecten van het nieuwe woonwagenbeleid. In dit forum hebben vertegenwoordigers van gemeenten, corporaties, woonwagenbewoners en het rijk zitting. Het programma begint om 10.30 uur (ontvangst vanaf 10.00 uur) en duurt tot 16.00 uur. Uitgebreidere informatie vindt u hier of www.oosterpoortwoon.nl.
Organisatoren
De SEV is een onafhankelijke, landelijke stichting die experimenten op het gebied van wonen en bouwen initieert en begeleidt. De stichting ontwikkelt ideeën, toetst ze in de praktijk en doet verslag van de resultaten. Oosterpoort Wooncombinatie beheert een kleine vijfduizend wooneenheden in de regio Zuidoost-Gelderland.

---

oorspronkelijke publicatiedatum: 21-10-2002