Gemeente Nuenen


25-10-2002
Plaatsing 'duurzame energiemeter' in Nuenen
Voorbereiding op de Duurzame Energieweek (18 tot en met 23 november).

Op woensdag 30 oktober om 14.00 uur onthult wethouder M.P. Jansen een 'Duurzame Energiemeter' aan de voorzijde van het Klooster. De meter is in het kader van de Duurzame Energieweek Nuenen (18 tot en met 23 november) voor enkele weken in het dorp geplaatst.

Gemeente Nuenen, een duurzaam dorp?
Op de Duurzame Energiemeter worden diverse gegevens over het gebruik van duurzame energie in Nuenen vermeld. Er is een onderscheid gemaakt tussen duurzame energie van zonneboilers (warm water), zonnepanelen (elektriciteit) en groene stroom.
Per item wordt weergegeven:

* het potentieel (aantal huishoudens in de gemeente Nuenen),
* de huidige situatie (aantal huishoudens met een zonneboiler, zonnepanelen en/of gebruikmakend van groene stroom) en
* de wenselijke situatie (aantal huishoudens wat in de toekomst een zonneboiler en/of zonnepanelen wil aanschaffen en/of wil overgaan op groene stroom).

Inzet bewoners onmisbaar voor de gegevens van de meter Om een zo compleet mogelijk beeld te kunnen geven, is de hulp van de inwoners onmisbaar. Op enkele locaties in de gemeente Nuenen (o.a. in de bibliotheek en in het gemeentehuis) kunnen inwoners met een formulier vragen beantwoorden over duurzame energie. Ook verschillende scholen van het basisonderwijs werken mee. Kinderen van groep 8 gaan mensen in de omgeving interviewen. Met behulp van deze informatie worden de gegevens op de meter steeds weer geactualiseerd.

De Duurzame Energiemeter is geplaatst in het kader van de Duurzame Energieweek Nuenen, een initiatief van de werkgroep NME ( Natuur- en Milieu Educatie). De meter is gemaakt door enkele vrijwilligers van de Dorpswerkplaats Nuenen.

De Duurzame Energiemeter is tot 25 november te bezichtigen aan de voorzijde van het cultureel centrum Het Klooster in Nuenen.