Provincie Limburg

Kwaliteitsslag en vernieuwingen in Pleegzorg (295)

Presentatie Innovatieplan Pleegzorg in Gouvernement

'Nog beter in Pleegzorg'. Onder die titel overhandigt de Voorziening voor Pleegzorg op woensdag 30 oktober a.s. het eerste exemplaar van de eindrapportage van het innovatieplan Pleegzorg aan gedeputeerde Martin Eurlings. Hierin zijn voorstellen geformuleerd om kwaliteitsverbeteringen en vernieuwingen binnen de pleegzorg in Limburg tot stand te brengen.

Provinciale Staten hebben in 2000 bij motie uitgesproken de pleegzorg in Limburg kwalitatief te willen verbeteren en het aantal pleegzorgplaatsen te willen verhogen. Om al deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, is een Provinciaal Project Pleegzorg opgestart. Het innovatieplan van de Voorziening voor Pleegzorg vormt een wezenlijk onderdeel van dat project. De begeleiding is in handen van de Stuurgroep Pleegzorg, die voor een periode van 2 jaar in het leven is geroepen. De uitvoering was in handen van de Voorziening voor Pleegzorg, die onderdeel uitmaakt van Bureau Jeugdzorg.

Doelstellingen
Voor de uitvoering stelde het College van Gedeputeerde Staten een subsidie van ruim 410.000,- beschikbaar. Gedeputeerde Staten hebben aan de subsidieverlening voor het innovatieplan een aantal voorwaarden gesteld. Op basis daarvan zijn de hoofd-doelstellingen voor het innovatieproject geformuleerd. Er moesten meer kinderen in pleeggezinnen geplaatst kunnen worden; de capaciteit van de Voorziening voor Pleegzorg moest beter benut worden; kinderen moeten bij voorkeur zo kort mogelijk en bij voorkeur binnen de eigen sociale omgeving in een pleeggezin geplaatst worden (netwerkpleegzorg) en er moesten meer varianten in pleegzorg ontwikkeld worden.

Ontwikkelteams
Om de gewenste resultaten te realiseren heeft de Voorziening voor Pleegzorg in een tijdsbestek van twee jaar ontwikkelteams opgezet, waarin (pleeg-)ouders, (pleeg-)kinderen, pleegzorgmedewerkers en medewerkers van de (semi-)residentiële voorzieningen en Bureau Jeugdzorg vertegenwoordigd waren.

Resultaten
Deze teams hebben aan de hand van concrete praktijksituaties al werkend en lerend nieuwe methodieken ontwikkeld. De methodieken zijn beschreven en daadwerkelijk ingevoerd. Op deze wijze heeft de pleegzorg in Limburg in de afgelopen twee jaar een belangrijke stap voorwaarts gezet. De doelstellingen zijn gerealiseerd. Zo wordt momenteel de capaciteit van de Voorziening voor Pleegzorg optimaal benut, de bezetting is gegroeid van 85% in 2000 naar 100% nu.

Er worden veel meer kinderen in de eigen sociale en familiale omgeving geplaatst (het percentage netwerkplaatsingen is gegroeid van 33,5% in 1999 naar ruim 46% nu). Er kunnen meer kinderen in pleeggezinnen worden geplaatst dan voorheen. Er zijn verschillende nieuwe varianten in deeltijd pleegzorg ontwikkeld, gecombineerd met plaatsing in een residentiele instelling of thuisbegeleiding. Ook is een speciale werk-wijze ontwikkeld die gericht is op een zo goede en zo snel mogelijke terugkeer naar het gezin van herkomst. Verder is het steeds meer een gewoonte om, in gezamenlijk overleg met alle betrokkenen tot doelen en plannen te komen. Daardoor is de Voorziening voor Pleegzorg nu in staat om voor de meeste aanvragen een pleegzorg-variant op maat te realiseren binnen de gewenste tijd. Pleegzorg is daarmee, nog meer dan voorheen, een waardevolle vraaggestuurde en moderne hulpvariant die een wezenlijke bijdrage levert aan zorg-op-maat. 29-10-2002 14:03