Gemeente Den Haag

2002-10-29: Verbetering leefkwaliteit door IC in Woonzorgzone Moerwijk


---

In Moerwijk creëren diverse maatschappelijke organisaties en de gemeente een woonzorg-zone. Bij een geselecteerde groep mensen van vooral ouderen, die behoren tot de meest kwetsbare groepen, wordt IC ingezet om de zelfredzaamheid, de kwaliteit van het leven en de participatie in de samenleving te vergroten. Op 30 oktober a.s. is er een startbijeenkomst, waar de eerste resultaten zichtbaar worden.

Een uniek project binnen de Woonzorgzone is het het project 'Digitaal Wonen Moerwijk'. Dit project is gehonoreerd door het Ministerie van BZK als Digitale Broedplaats en heeft voor de uitvoering budget voor 2 jaar gekregen. In dit project wordt een situatie gecreëerd met 500 deelnemers. Dit gebeurt in Moerwijk; een wijk met een groot percentage ouderen, een bijzonder laag internetgebruik, en een groot aandeel allochtone bevolking.
De deelnemers krijgen toegang tot de noodzakelijke hardware, ontvangen cursussen op het gebied van taal, onderhoud aan de systemen en hoe men als vrijwilligers verder kan. Zij krijgen intensieve begeleiding door professionals en vrijwilligers, er wordt speciale software ingezet of ontwikkeld en de onderlinge contacten tussen de deelnemers worden versterkt.

Op 30 oktober kan ook het 'Voorbeeldproject Moerwijk' worden bezichtigd: een met IC-voorzieningen ingerichte demonstratie-woning, waar ouderen uit de directe omgeving de voorzieningen kunnen zien en testen en bovendien cursussen kunnen volgen voor gebruik in de eigen woning.Uitgangspunt is dat de oudere zelfstandig kan blijven wonen, ondanks toenemende behoefte aan zorg en contacten. De aangebrachte voorzieningen worden 2 jaar lang getest op bruikbaarheid en betaalbaarheid.

Als laatste wordt de Tentoonstelling 'Woonzorgeloos Moerwijk' geopend. In deze tentoonstelling is het leven van Moerwijkers vanaf de jaren 50 in beeld is gebracht. Het doel is om de bewoners een beeld te geven van hun wijk en de maatschappelijke veranderingen door de jaren heen en om de betrokkenheid van de bewoners bij de wijk te bevorderen. Het moet de basis vormen voor een maatschappelijke discussie over de veranderingen van/in Moerwijk de komende jaren. De werkgroep Multi Cultureel Moerwijk en andere betrokken bewoners en werkers verzamelden het fotomateriaal.

last update: 29-10-2002 15:50:17 ;pag.: 16553; auteur: 616;cat.: