---

Ministerie van Defensie



---

foto: Belgische astronaut en F-16 vlieger Frank de Winne (Hennie Keeris)

Voormalig commandant F-16 detachement de ruimte in

30-10-2002

Vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazakhstan is vanmorgen (30 oktober) de Belgische astronaut Frank de Winne aan een ruimtereis begonnen. Samen met de Russen Sergei Zalyotin en Yuri Lonchakov gaat De Winne met een Soyuz TMA-1 ruimteschip naar het internationale ruimtestation ISS. De 40-jarige DeWinne, van huis uit F-16 vlieger bij de Belgische luchtmacht, was in 1999 commandant van het gezamenlijke Nederlands-Belgische F-16 detachement dat vanaf de Italiaanse vliegbasis Amendola deelnam aan de NAVO-operaties boven Kosovo. Hij werd toen in verband met zijn bijzondere verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

De Winne nam in april 1999 het bevel over het Nederlands-Belgische F-16 detachement over van de Nederlandse luitenant-kolonel Abma. Die had het commando over het detachement, dat tijdens de NAVO-operaties uiteindelijk bestond uit 32 F-16s (20 uit Nederland, 12 uit België) en zon 500 militairen. De Winne droeg het commando in juli 1999 weer over aan de Nederlandse luitenant-kolonel Snip.

De missie van De Winne en zijn beide Russische collegas heeft vooral tot doel de reddingssloep van het internationale ruimtestation te vervangen. Deze Soyuz-capsule moet iedere zes maanden worden verwisseld. Na deze klus blijft het trio nog acht dagen in het ruimtestation samen met de daar aanwezige bemanning voor het uitvoeren van allerlei experimenten. De Winne keert 10 november terug naar de aarde. (foto: Hennie Keeris)