Provincie Drenthe

GS besluiten van 29 oktober 2002

Assen, 29 oktober 2002
Persberichtnummer 02-113



Ruim 90.000 euro voor cultureel project gericht op leerlingen Gedeputeerde staten stellen 90.756 euro beschikbaar voor de coördinatie van het project 'culturele mobiliteit' voor het schooljaar 2002-2003. Het project richt zich op leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Doel van het project is de leerlingen kennis te laten maken met het Drents Museum, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de vier Drentse schouwburgen. Het project 'culturele mobiliteit' is in 2001 gestart en de ervaringen van het eerste jaar zijn succesvol. Veel leerlingen hebben deelgenomen aan de cultuureducatieve programma's die de culturele instellingen hebben verzorgd. GS verstrekken de subsidie van ruim 90.000 euro zodat het project in 2002-2003 voortgezet kan worden. Zij gaan ervan uit dat het project een positief effect heeft op het culturele bezoek in Drenthe. De coördinatie is in handen van de stichting Kunst & Cultuur Drenthe.

22.500 euro voor promotie 150ste geboortejaar Van Gogh Op 30 maart 2003 is het 150 jaar geleden dat Vincent van Gogh werd geboren. Reden voor het gezamenlijke projectbureau van het Van Gogh Museum en het Kröller-Muller Museum om in 2003 een aantal activiteiten op nationaal en internationaal niveau te coördineren. Deze acties behelzen ook een aantal activiteiten die in het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam zullen plaatsvinden. Het college van gedeputeerde staten stelt dan ook 22.500 euro beschikbaar voor de inspanningen van het projectbureau. De activiteiten passen goed in het cultuurtoeristisch beleid.
Het projectbureau gaat een zestal activiteiten coördineren. Allereerst vindt in beide musea alsook in het Drentse Van Gogh Huis volgend jaar een grote landelijke tentoonstelling plaats. Daarnaast komt er een reisboek met het programma voor 2003 voor ondermeer alle VVV's in Nederland. Ook voor de reisindustrie wordt een Travel Trade Tour Guide ontwikkeld. Op een speciale Van Gogh-website wordt het reisboek aangevuld met actuele informatie. Verder ontwikkelt het bureau een aantal tours die geïnteresseerden zelfstandig kunnen ondernemen. Om de Van Gogh-activiteiten extra belevingswaarde te geven wordt een Van Gogh Academy opgericht waar gidsen opgeleid worden.

Subsidie voor integratie Fiets4daagse in Recreatieschap Het college van gedeputeerde staten vraagt de statencommissie in te stemmen met de financiering van de integratie van de Stichting Drentse Fiets4daagse in het Recreatieschap Drenthe in Dieverbrug. De eenmalige integratiekosten bedragen 37.500 euro, die het college wil financieren uit het provinciale Ontwikkelingskrediet Toerisme en Recreatie. De Stichting wordt per 1 januari 2003 ondergebracht bij het recreatieschap.
Vorig jaar werd naar aanleiding van de slechte financiële positie van de Stichting Fiets4daagse een analyse gemaakt. Daaruit bleek dat vernieuwing van het evenement en versterking van de organisatie noodzakelijk is voor voldoende toekomstperspectief. Volgens het college zal de integratie de kwetsbaarheid van beide organisaties verminderen en leiden tot meer efficiëntie en kostenbesparing op personeels- en bestuursniveau. Het college vindt de integratie van deze beide organisaties een goede oplossing.
Het Recreatieschap heeft toegezegd dat het evenement met ingang van volgend jaar kostendekkend zal draaien. Bovendien staat het schap ten minste vijf jaar garant voor de continuïteit van het evenement. Om dit waar te maken stellen de Drentse gemeenten de komende vijf jaar gezamenlijk 50.000 euro extra beschikbaar naast de reguliere jaarlijkse subsidie van 5.000 euro. Deze investering is bedoeld voor het professionaliseren van de marketing en promotie van het evenement in nauwe samenwerking met het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme.

Subsidie voor activiteitengids voor moeilijklerenden en verstandelijk gehandicapten
Gedeputeerde staten stellen bijna 4.000 euro beschikbaar voor een activiteitengids voor mensen die moeilijklerend zijn of die een verstandelijke handicap hebben. In deze gids worden alle activiteiten op het gebied van sport, ontspanning en vorming in Drenthe opgenomen waaraan mensen die moeilijklerend of verstandelijk gehandicapt zijn kunnen deelnemen. Door middel van het gebruik van pictogrammen en uitgebreide beschrijvingen wordt uitgelegd welke mogelijkheden voor (vrije)tijdsbesteding zij hebben. GS stellen de subsidie beschikbaar omdat zij het toejuichen als deze doelgroep goed geïnformeerd wordt over de activiteiten die voor hen geschikt zijn. Daarnaast hopen GS dat het uitbrengen van de gids de mensen aanspoort om deel te nemen aan de activiteiten.
Het ontwikkelen van de gids is een initiatief van de Sociaal pedagogische dienst Drenthe, een organisatie voor hulp aan mensen met een verstandelijke handicap.

Tussentijdse aanpassing regeling Beeldende Kunst en Vormgeving GS stellen PS voor de regeling Beeldende Kunst en Vormgeving tussentijds aan te passen. Het betreft onder meer de verlaging van de aankoopsubsidie voor particulieren van 15 naar 10% en de verhoging van de minimum eigen bijdrage bij aankopen van bedrijven tot 1.250 euro. Daarnaast willen GS de vergoeding voor schetsontwerpen verhogen tot een bedrag van 1.400 euro. Bovendien moet een subsidieaanvraag voor tentoonstellingen, manifestaties, projecten en presentaties voortaan een promotie- en publiciteitsplan bevatten. Het ministerie van OC&W, dat geld voor Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) beschikbaar stelt aan de provincies en 30 grote gemeenten, heeft aangedrongen op deze aanscherping. Naast de al bestaande speerpunten als artistieke kwaliteit en de stimulering van beeldende kunst en vormgeving in het algemeen, wil het ministerie meer aandacht voor het vergroten van het publieksbereik en het cultureel ondernemerschap. De aanpassingen zijn noodzakelijk, omdat veel initiatieven, instellingen, particulieren, kunstenaars en vormgevers in Drenthe van deze regeling gebruikmaken. Voorafgaand is de bestaande regeling met de provinciale adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving en vertegenwoordigers uit het veld geëvalueerd.
Daarnaast hebben GS besloten om de beroepscommissie Beeldende Kunst af te schaffen. Deze was door GS in 1990 ingesteld als beroepsmogelijkheid voor beeldende kunstenaars die niet werden omgenomen in het provinciale beeldende kunstenaarsbestand. Inmiddels is de toelatingsprocedure bij het Centrum Beeldende Kunst zodanig gewijzigd, dat daarin geen rol meer is weggelegd voor de provincie. De commissie Cultuur en Welzijn behandelt de aangepaste regeling Beeldende Kunst en Vormgeving 2003 - 2004 op 27 november 2002.

Voorbehoud bij 'robuuste verbinding' Sallandse Heuvelrug - Drents Plateau
Het college van gedeputeerde staten heeft ingestemd met de gefaseerde realisering onder voorwaarden van een zogeheten robuuste verbinding tussen het Drents Plateau en de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Deze verbindingszones ter versterking van de Ecologische Hoofdstructuur vloeien voort uit de nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV).
In een brief aan de minister maken GS het nadrukkelijke voorbehoud, dat de plannen uitsluitend kunnen worden verwezenlijkt bij een realistische financiering van zowel aankoop, inrichting en beheer. Daarbij moeten alle kosten door het Rijk worden gedekt. Verder stellen GS dat de eerste fase moet aansluiten op de landinrichtingsprojecten in Zuidwolde.
Voor uitvoering van het eerste deel van de robuuste verbindingen heeft het Rijk 13.000 hectare beschikbaar gesteld. Het ministerie inventariseert nu de wensen van alle provincies. Na prioritering vindt de verdeling van de hectares plaats.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl