Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-10-2002
Politieberichten 29/10 (13.00 uur) t/m 30/10 (07.00 uur)

Drachten: keukenbrand
Dinsdag omstreeks 11.15 uur brand brand uit in een keuken van een woning aan de Harddraversdijk. De 24-jarige bewoner had samen met zijn vader een vaatwasser aangesloten. Hierbij zat een gasleiding in de weg, die moest worden omgelegd. Het gas werd afgesloten, doch de hoofdkraan werd vergeten. Bij het solderen bleek dat er nog gas uit de leiding kwam en dit had een steekvlam tot gevolg. Het begin van brand werd door de bewoner geblust. Het personeel van de brandweer, die ter plaatse kwamen, behoefden niet handelend op te treden. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De keuken liep brand- en rookschade op.

Sneek: aanrijding met lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 11.25 uur vond op de Kleine Kerkstraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De spiegel van een personenauto, bestuurd door een 60-jarige inwoner van Sneek, raakte tijden het voorbijrijden de fietser.De fietser, een 70-jarige inwoner van Sneek, raakte hierbij gewond aan zijn lies en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: aanhouding terzake diefstal uit auto Dinsdag omstreeks 14.00 uur zag een 74-jarige inwoner van Leeuwarden dat een manspersoon bezig was te rommelen bij een personenauto. Deze auto stond geparkeerd op de Tulpenweg. Even later zag hij dat de man iets onder zijn jas deed en wegliep. Hij is er achteraan gefietst en op de Zuidergrachtswal werd de man aangehouden door de politie. De eigenaar van de auto, een 32-jarige inwoner van Oudehaske deed hiervan aangifte. De aangehoudene bleek een 34-jarige inwoner van Leeuwarden te zijn. De man overgebracht naar het bureau en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Dokkum: diefstal aanhangwagen
Dinsdag omstreeks 15.10 uur had een 36-jarige inwoner van Dokkum zijn auto met daarachter gekoppeld een aanhangwagen geparkeerd op de parkeerplaats bij een bouwmarkt aan de Rondweg-west. Toen hij 10 minuten later weer bij de auto kwam bleek de aanhangwagen gestolen te zijn. Geen gegevens van de aanhangwagen bekend.

Drachten: 2 man aangehouden voor diefstal uit auto Een 51-jarige inwoner van Drachten zag op dinsdag een tweetal mannen zich verdacht ophielden bij een bestelbus die geparkeerd stond op de Middelwyk. Hij zag dat de twee een gereedschapkist uit de bestelbus haalden en vertrokken in een auto. De getuige is achter de mannen aangereden en inmiddels was de politie ook gewaarschuwd. Op de Splitting kon de auto aan de kant gezet worden en werden de 2 man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bleken een 41-jarige inwoner van Assen en een 36-jarige inwoner van Amsterdam te zijn. In de auto lag de gestolen gereedschapskist. Tegen de mannen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Drachten: winkeldievegge aangehouden.
Disndag omstreeks 15.40 uur werd in een supermarkt aan het Raadhuisplein een 38-jarige inwoonster van Assen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had een pak wasmiddel en navulling weggenomen zonder te betalen. Winkelpersoneel heeft haar aangehouden. Verdachte overgebracht naar het bureau en tegen haar zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 15.40 uur werd een herenfiets, merk Kyoso k3000 kleur blauw met rood (atb-fiets) weggenomen voor een fietsenwinkel aan de Wirdumerdijk. Vermoedelijk met zwaar gereedschap is het hangslot doorgeknipt. Aangifte hiervan werd gedaan door een 24-jarige inwoner van Leeuwarden en medewerker van de zaak.

Dokkum: winkeldief aangehouden.
Dinsdag omstreeks 16.10 uur werd in een supermarkt aan de Walddyk een 18-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een fles port weggenomen zonder te betalen. Verdachte overgebracht naar het bureau en tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. Aangifte hiervan werd gedaan door een 33-jarige inwoner van Dokkum.

Kornwerderzand: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 14.45 uur vond een aanrijding plaats op de Rijksweg A7 ter hoogte van Kornwerderzand. Een 30-jarige inwoner van Grijpskerk en bestuurder van een vrachtauto bracht bij de brug zijn voertuig tot stilstand, omdat de brug openstond. Een 59-jarige inwoner van Wirdum en bestuurder van een personenauto reed ook over de Rijskweg A7. Volgens getuigen reed hij ongeveer 60 a 80 km per uur. Hij heeft niet gezien, dat de vrachtauto stilstond en is in volle vaart met de voorzijde tegen de achterzijde van de vrachtauto gereden. De 59-jarige is zwaar gewond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: winkeldiefje aangehouden
Dinsdag omstreeks 17.45 uur is in een warenhuis aan het Normandiaplein een 13-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had after-shave weggenomen. De verdachte overgebracht naar het bureau en de zaak wordt afgehandeld via HALT. Aangifte werd gedaan door een 19-jarige inwoonster van Sneek.

Heerenveen: 2 winkeldiefjes aangehouden,Br> Dinsdag omstreeks 17.40 uur werden 2 winkeldiefjes, een 14-jarige en een 12-jarige, inwoners van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal in een supermarkt aan de Dracht. De 12-jarige deed de diefstal terwijl de 14-jarige buiten stond te wachten. Er werd een DVD weggenomen. Verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij onderzoek bleek dat de 14-jarige nog enkele feiten gepleegd te hebben, o.a. betrokken bij een mishandeling en diefstal van 2 fietsen. Een onderzoek zal verder worden ingesteld.

Tzum: eenzijdige aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 17.00 uur reed een 18-jarige inwoner van Tzum en bestuurder van een personenauto over de Franekerweg. Op een gegeven moment raakt hij met de wielen in de rechterberm. Hij corrigeert en schiet met de auto naar de linkerzijde. Op de rijbaan draait hij 180 garden om de as van de auto en schuift vervolgens de linkerberm in en komt tot stilstand tegen een boom. Met behulp van de brandweer is de bestuurder uit zijn auto gehaald en per ambulance overgebracht naar MCL Zuid. Vermoedelijk gebroken sleutelbeen, glas in zijn nek, hersenschudding en mogelijk nekletsel.

Leeuwarden: inbraak woningen
Dinsdag tussen 05.30 uur en 18.45 uur is ingebroken in 3 woningen aan de Egelantierstraat. Alle drie keer binnen gekomen via de achterzijde van de woning. Uit de eerste woning werd audioapparatuur weggenomen. Uit de tweede woning is niet bekend wat weggenomen is en uit de derde werden diverse sieraden en een reservesleutel van een auto weggenomen. Een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 49-jarige inwoonster van Leeuwarden hebben hiervan aangifte gedaan.

Bolseard: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 20.14 uur werd op de Dr. Joost Halbertsmastraat een 43-jarige inwoner van Bolsward en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Op het bureau blies hij 325 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek: rijden zonder rijbewijs
Dinsdag omstreeks 20.05 uur werd op de Van Giffenstraat gecontroleerd een 21-jarige inwoner van Sneek en bestuurder van een auto. Bij controle bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en was de auto niet verzekerd. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Heerenveen: 2 dieven aangehouden
Woensdag omstreeks 01.30 uur ziet de politie een auto met aanhangwagen rijden en parkeren op de parkeerplaats bij Mc Donalds. De aanhangwagen werd losgekoppeld en men reed weer weg. De aanhangwagen bleek een tandemasser te zijn beladen met aluminium. Een band was kapot. Enige tijd later werd de auto weer gesignaleerd en werd op de Weinmakker gecontroleerd. In de auto lagen 2 banden. De beide personen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Dit waren een 29-jarige inwoner van Schoonebeek en een 41-jarige inwoner van Emmen. Uiteindelijk verklaarden zij de 2 banden vanaf een aanhangwagen in Wolvega te hebben ontvreemd De aanhangwagen beladen met aluminium werd tevens overgebracht naar het bureau. Bij onderzoek bij een bedrijf in Sneek was het hekwerk doorgeknipt. Vermoedelijk is daar het aluminium gestolen. In eerste instantie gaf de 29-jarige een valse naam op, omdat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook werd een tas met inbrekersgereedschap in beslag genomen. Een verder onderzoek zal worden ingesteld.

Breezanddijk: snelkraak benzinestation
Woensdag omstreeks 00.52 uur vond een snelkraak plaats op een benzinestation op de Afsluitdijk. Uit de stoep waren 2 tegels weggenomen en daarmee was de ruit van het kanoor ingegooid. Weggenomen zijn een grote partij rookartikelen ter waarde van ongeveer 6000 en een klein kluisje met wat kleingeld en wat telefoonkaarten. De goederen werden vervoerd in licht blauwe plastic vuilniszakken. Aangifte hiervan werd gedaan door een 59-jarige inwoner van Hippolytushoef.

Drachten: inbraak winkel
Woensdag omstreeks 03.37 uur kreeg een 28-jarige inwoonster van Ureterp via de alarmcentrale een alarmmelding door van een supermarkt aan de Middelwyk. Ter plaatse bleek dat de onderste ruit van de toegangsdeur ingeslagen was. In de winkel bleek een vitrinekast open gebroken te zijn. In de kast lagen rookartikelen en telefoonkaarten. De juiste hoeveelheid is niet bekend. Zij heeft hiervan aangifte gedaan.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272