Katholieke Universiteit Nijmegen

Dr. Bert Groen benoemd tot hoogleraar in Graz

Dr. Bert Groen (1953) is met ingang van 1 oktober 2002 benoemd tot hoogleraar in de liturgiewetenschap en sacramententheologie aan de Karl-Franzens-Universiteit van Graz, Oostenrijk. Tevens is hij benoemd tot directeur van het aan diezelfde universiteit gevestigde Instituut voor Liturgiewetenschap, Christelijke Kunst en Hymnologie.

Groen studeerde theologie in Nijmegen en Amsterdam (1972-1980). Hij specialiseerde zich aan de universiteiten van Trier, Bonn en Thessaloniki in de liturgiewetenschap, het Nieuwgrieks en de Byzantijns-orthodoxe religieuze cultuur (1980-1984). In 1987 werd hij door de Katholieke Universiteit Nijmegen aangesteld om de oprichting van het nieuwe Instituut voor Oosters Christendom te coördineren. Van 1991 tot 1995 was hij directeur van dat instituut.

Groen promoveerde in 1991 te Nijmegen op een proefschrift over de viering van de ziekenzalving in de Orthodoxe Kerk van Griekenland. Naast zijn werk als docent en onderzoeker aan het Instituut voor Oosters Christendom vervulde hij in de jaren 1996-1998 ook een leeropdracht over oosterse kerken en oecumene aan de universiteit van Münster.
De zwaartepunten in het wetenschappelijk werk van Groen zijn Byzantijnse liturgie, riten ten behoeve zieken en de oecumene tussen Oost en West. Tot 1 januari 2003 is Groen hoofdredacteur van ´ The Journal of Eastern Christian Studies (formerly Het Christelijk Oosten)´. Hij zal aanblijven als bestuurslid van de A.A. Brediusstichting te Hernen, een stichting die de studie van de Byzantijnse cultuur bevordert.

30-10-2002