Gemeente Maassluis

30-10-2002

Verkeersdrempels Haydnlaan/ Van Beethovenlaan

Deze week is gestart met werkzaamheden voor het inrichten van de Van Beethovenlaan en omgeving in Maassluis als 30 km zone. In de Haydnlaan en de Van Beethovenlaan zullen enkele verkeersdrempels en plateaus worden aangelegd. In de praktijk houdt de inrichting tot 30 km zone onder meer in dat de voorrangssituatie op Van Beethovenlaan wijzigt bij de parkeerterreinen van de flats.

Binnen een 30 km zone zijn in principe alle bestuurders gelijk. Dat betekent dat iedere bestuurder zich aan dezelfde voorrangsregels dient te houden. In mei 2001 is de voorrangsregel alle bestuurders van rechts hebben voorrang van kracht geworden. Kruispunten die binnen het 30km gebied een voorrangssituatie zouden kunnen suggereren, bijvoorbeeld door een asfaltverharding op een doorgaande weg en klinkerverharding op de zijweg, worden zodanig gewijzigd dat deze suggestie wordt weggenomen. Bij deze kruispunten wordt de weggebruiker door de plateaus op de kruispuntvlakken er op geattendeerd dat het een gelijkwaardig kruispunt betreft. Dergelijke verhoogde plateaus worden aangelegd bij de kruisingen van de Van Beethovenlaan en de parkeerterreinen van de flats aan de Van Beethovenlaan. Met het aanleggen van deze plateaus vervallen de uitritconstructies van de parkeerterreinen bij de flats. Dat betekent dat bestuurders die de parkeerterreinen van de flats verlaten en van rechts komend de Van Beethovenlaan op willen rijden, voortaan voorrang hebben. De instelling van het 30 km regime op de Van Beethovenlaan heeft geen invloed op de huidige voorrangsregeling op de aansluitingen met de Buis en de Botter. Er is hier namelijk sprake van een woonerf-aansluiting. De standaard voorrangsregel is dat bij het verlaten van een woonerf voorrang wordt verleend aan al het verkeer.

De werkzaamheden voor het aanleggen van de verkeersdrempels en plateaus zullen naar verwachting ongeveer drie weken duren. Gedurende die tijd is doorgaand verkeer van de Westlandseweg via de Van Beethovenlaan naar de Mozartlaan niet mogelijk.