CBS

Pachtprijzen landbouwgrond fors gestegen

De gemiddelde pachtprijs van landbouwgrond zonder gebouwen is tussen 2000 en 2001 met ruim 11 procent gestegen tot 442 euro per hectare. Dit is de gemiddelde stijging over alle pachtvormen. Tussen 1999 en 2000 was deze stijging 17 procent. De gemiddelde pachtprijs voor bouwland en grasland ligt hiermee echter nog onder de door de overheid vastgestelde maximum pachtprijs (pachtnormprijs) per regio. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Reguliere pacht
De reguliere pachtprijs van bouwland en grasland (zonder gebouwen) is in 2001 ten opzichte van 2000 met 13 procent toegenomen tot een gemiddelde van 356 euro per hectare. Vooral de reguliere pachtprijs van grasland is sterk gestegen. In 2000 met 14 procent en in 2001 met 20 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. De gemiddelde prijs van reguliere pacht voor bouwland lag in de afgelopen 7 jaar op een hoger peil dan de reguliere pachtprijs voor grasland. Dit ondanks het feit dat sinds 1995 uitgegaan wordt van eenzelfde maximum pachtprijs voor beide gronden.

Nieuwe pachtvormen
Bij de in 1995 geïntroduceerde nieuwe pachtvormen, de éénmalige pacht en de teeltpacht, is de prijsstijging groter dan de gemiddelde prijsstijging van alle pachtvormen. Hoewel het verschil iets kleiner wordt, is de pachtprijs van teeltpacht nog steeds ruim twee keer zoveel als die van de éénmalige pacht. Voor het gebruik van een hectare landbouwgrond als 'teeltpacht' heeft de pachter in 2001 gemiddeld ruim 1200 euro betaald.

Technische Toelichting
De uitkomsten van de Pachtprijzen van landbouwgrond zijn gebaseerd op de gegevens van het aantal inhoudelijk door de Grondkamers geregistreerde en door het CBS waargenomen pachtovereenkomsten (gemiddeld 5000 per jaar). Sinds de wijziging van de Pachtwet in 1995 zijn naast de bestaande reguliere pacht, de nieuwe pachtvormen éénmalige pacht en teeltpacht ingevoerd. Reguliere pacht is bedoeld voor de pacht van los land en gebouwen, waarbij de pachtprijs voor land gebonden is aan een pachtnormprijs per regio. De pacht van gebouwen is gekoppeld aan een puntenwaarderingsstelsel. Eénmalige pacht wordt aangegaan voor een aaneengesloten periode van minimaal 1 en maximaal 12 jaar. Teeltpacht is speciaal voor één- of tweejarige teelten, waarvoor vruchtwisseling noodzakelijk is. Voor beide nieuwe pachtvormen geldt onder meer dat deze niet verlengbaar zijn; alleen van toepassing zijn op los land en dat verpachter en pachter zelf in onderling overleg de pachtprijs kunnen bepalen zonder prijstoetsing door de Grondkamer. Sommige dwingende bepalingen in de Pachtwet zijn niet meer van toepassing op nieuwe pachtovereenkomsten voor los land van 1 hectare en minder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-221
30 oktober 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht